Hrvatsko-turski poslovni klub ugostio turskog ministra financija:

HRVATSKA I TURSKA IMAJU DOBRE UVJETE ZA UBRZANI RAZVOJ GOSPODARSKE SURADNJE

img_28731 U Hrvatskoj je u neslužbenom posjetu ovoga tjedna boravio Nj.E. Mehmet Şimşek, ministar financija Republike Turske.

Ministar Şimşek iskoristio je svoj posjet da se sretne i s hrvatskim kolegom Slavkom Linićem, a bio je nazočan i svečanom početku rada Neta Capital Croatia, fonda rizičnog kapitala koji je u Hrvatskoj pokrenuo ugledni turski biznismen Bajram Ali Bayramoğlu.

 

Posjet turskoga ministra Zagrebu iskoristio je i nedavno osnovani Hrvatsko-turski poslovni klub (koji djeluje unutar Hrvatsko-turske udruge prijateljstva) te u ministrovu čast priredio radnu večeru na koju su se odazvali, pored gostiju iz Turske i ugledni hrvatski poslovni ljudi.

Ugledne goste su pozdravili g. Arsen Kantarci, izvršni predsjednik Hrvatsko-turskog poslovnog kluba i Nj. E. g.  Burak Özügergin, turski veleposlanik.

Prikazan je i film o mogućnostima razvoja hrvatsko-turske gospodarske suradnje i novoosnovanom fondu Neta Capital Croatia.

img_28581 Ministar Şimşek potom je održao vrlo impresivnu 40-minutnu prezentaciju o turskim gospodarskim kretanjima od 2003. godine do danas, ističući strukturne reforme i razvojne politike koje je Turska pokrenula i koje sustavno provodi. Te su razvojne politike dovele do ubrzanoga gospodarskog razvoja. Tursko je gospodarstvo danas po svojoj snazi 16. u svijetu i 6. u Europi, s jasnom ambicijom da se do 2020. godine uvrsti u prvih 10 gospodarstava u svijetu i da postane 3. gospodarska sila u Europi. I dok je 2003. godine u Turskoj poslovalo nešto više od 5 tisuća stranih tvrtki danas je njihov broj premašio 32 tisuće. Nakon nekoliko godina rasta BDP-a od 8-9% godišnje prošle je godine došlo do programiranoga ‘kočenja’ na oko 3%, kako bi se kontroliranim procesima umanjili popratni negativni efekti brzoga rasta. Bankarski sektor je radikalno dokapitaliziran, čime se stabilnost financijskoga sektora utrostručila, a pored stranih investicija snažno se stimuliraju i investicije turskoga kapitala u inozemstvo. Država stimulira upis u privatne mirovinske fondove godišnjim subvencijama od 25% (samo u prvih 60 dana ove godine preko 200 tisuća građana sklopilo je ugovore o mirovinskoj štednji) kako bi dugoročno osigurala mirovinsku, odnosno socijalnu stabilnost građana, a godišnji prirast radno sposobnoga stanovništva od oko 2% osigurana je dugoročna stabilnost tržišta rada. U posljednih 10 godina otvoreno je više od 4 milijuna novih radnih mjesta (lani više od 300 tisuća).

Prije deset godina u Turskoj se godišnje prijavljivalo oko 1,8 tisuća patenata, a danas je taj broj premašio brojku od 22 tisuće godišnje. To svjedoči o snažnom tehnološkom razvoju, kreativnosti i inovativnosti, a podatak da je Turska ove godine odlučila čak 17% svoga državnoga proračuna usmjeriti u obrazovanje osobito je impresivan. Sve učionice osnovnih i srednjih škola bit će, umjesto klasičnih školskih ploča, opremljene velikim touch screenovima, a svi studenti će još ove godine početi koristiti e-literaturu jer će dobiti tablete. Jako mnogo se ulaže u podizanje kvalitete obrazovanja, sagrađene su stotine novih škola, a u sustavu obrazovanja zaposleno je preko 30 tisuća novih nastavnika i predavača.

Izgradnjom 26 zračnih luka, nekoliko tisuća kilometara modernih autocesta i brzih željezničkih pruga u posljednjih 10 godina kao i posebnim setovima stimulativnih politika i paketa fiskalnih i drugih olakšica Turska rapidno podiže konkurentnost svoga gospodarstva, ubrzava transport roba i usluga te doprinosi uravnoteženju regionalnoga razvoja. Radikalno se smanjuje udio sive ekonomije (već sad je ispod 30%) kao i fiskalne discipline. U narednih nekoliko godina internet će doći u svako tursko selo.

Ministar Şimşek je iskazao svoju zahvalnost Hrvatsko-turskom poslovnom klubu i Hrvatsko-turskoj udruzi prijateljstva na organizaciji ovoga susreta i pozdravio sve dosadašnje napore hrvatskih i turskih poslovnih ljudi na razvoju međudržavnih gospodarskih odnosa, ističući da je prostor za razvoj gospodarske suradnje vrlo velik i potentan u mnogim područjima i djelatnostima. Uvjete treba još više poboljšati i graditi strateška partnerstva.

img_28691 Ministar se posebno zadržao u razgovoru sa Zvonimirom Mršićem, predsjednikom uprave Podravke, Ivanom Mišetićem, glavnim tajnikom Atlantic Grupe, Olegom Valjalom, zamjenikom ministra turizma, Damirom Novinićem, ravnateljem Agencije za investicije i konkurentnost, predstavnicima Hrvatske gospodarske i Hrvatske obrtničke komore kao i turskih tvrtki koje već posluju u Hrvatskoj (Doğus Grupa, Kent Bank, Rixos), ističući da administracije i institucije dviju država moraju uložiti još više napora u prevladavanju administrativnih i proceduralnih poteškoća za razvoj gospodarskih inicijativa.