Predsjednički izbori u Turskoj: RECEP TAYYIP ERDOĞAN IZABRAN U PRVOM KRUGU

Na izborima za predsjednika Republike Turske, održanima u nedjelju, 10. kolovoza, sa oko 52% glasova već u prvome krugu izbora pobijedio je kandidat Stranke pravde i razvoja (AKP) Recep Tayyip Erdoğan, dosadašnji premijer.

U svome prvom pozdravnom govoru okupljenim pristašama u Ankari nakon proglašenja neslužbenih izbornih rezultata Erdoğan je poručio da ostavljaju „staru Tursku u prošlosti i da počinje era nove Turske“ te najavio daljne korake na ekonomskom razvoju i demokratizaciji turskoga društva.

Bili su to prvi izravni predsjednički izbori u 90-godišnjoj povijesti Republike Turske jer su se dosadašnji predsjednici Republike birali u parlamentu. Erdoğan je ovom izbornom pobjedom nastavio neprekinuti niz pobjeda svoje stranke na svim održanim izborima i referendumima u Turskoj u proteklih 12 godina.

Erdoğanovu pobjedu su i prije samih izbora najavljivala istraživanja javnoga mnijenja dok su njegovi oponenti i kritičari naglašavali da će Turska s njim na čelu bez sumnje nastaviti konzervativnu politiku islamizacije društva i reformi Atatürkove političke ostavštine.

Novi predsjednik Republike zbog izravnih izbora svakako ima snažan izborni legitimitet ali mu postojeći Ustav ne daje velike ovlasti u upravljanju zemljom. Zato mnogi politički analitičari najavljuju da će vladajuća stranka AKP uskoro predložiti promjene Ustava kako bi se u Turskoj inaugurirao predsjednički sustav, po uzoru na francuski model.

Sa zanimanjem se očekuju i promjene u turskoj vladi. Dosadašnji predsjednik Republike Abdullah Gül najavio je svoj povratak u redove AKP-a, što bi moglo značiti preuzimanje neke od visokih dužnosti, a mediji bliski toj stranci proteklih su dana izvijestili da je vodstvo stranke odlučilo podržati dosadašnjega ministra vanjskih poslova Ahmeta Davatoğlua kao najizglednijega kandidata za dužnost premijera, odnosno mandatara nove turske vlade.