Aktivnosti

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva održala redovnu godišnju skupštinu:

NOVI POTICAJI HRVATSKO-TURSKOJ SURADNJI I PRIJATELJSTVU

U zagrebačkom domu HKD „Napredak“ 3. svibnja svoju je redovitu godišnju skupštinu održala Hrvatsko-turska udruga prijateljstva. Sumirane su aktivnosti Udruge od ožujka 2011. godine, kad je održana obnoviteljska i izborna skupština i zaključeno da je HTUP od tada realizirao čitav niz aktivnosti kojima je dao nove poticaje razvoju hrvatsko-turske suradnje.

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva osnovana je u Zagrebu još 1994. godine.  U fokusu njenih aktivnosti je promoviranje i jačanje hrvatsko-turskih kulturnih, gospodarskih, znanstvenih, političkih, sportskih i drugih veza između dvaju naroda i dviju država. Nakon izbora novoga vodstva prošle godine Udruga se predstavila javnosti u lipnju kad je u prepunom zagrebačkom Europskom domu organizirala promociju jedne od najboljih biografija Mustafe Kemala Atatürka, tvorca suvremene Turske, napisane perom Andrewa Mangoa koju je na hrvatski preveo Dino Mujadžević, i sam član Udruge.

Uz potporu Udruge i vrlo vrijedno sponzorstvo Turkish Airlinesa na Međunarodnome tango festivalu u Zadru koncem lipnja prošle godine, gostovao je najpoznatiji svjetski tango par – Murat i Michelle Erdemsel. Oni su svojim plesnim nastupom oduševili ne samo uzvanike svečanoga otvaranja u „Arsenalu“ nego i nekoliko tisuća Zadrana i njihovih gostiju na specijalnome plesnome podiju na zadarskome Forumu.

U rujnu 2011. godine Udruga je na izletištu „Odranski ribič“ pokraj Velike Gorice organizirala prvi Hrvatsko-turski piknik prijateljstva, na kojemu se u poludnevnome druženju okupilo oko 180 sudionika. Najviše je bilo članova i prijatelja Udruge iz Zagreba, Velike Gorice, Rijeke, Selca, Dubrovnika i Gunje. Pridružili su im se i veleposlanici Turske, Makedonije, Kosova i Azerbejdžana, 20-ak poslovnih ljudi te studenti i profesori zagrebačkoga odsjeka turkologije kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Piknik je organiziran uz potporu turskoga Veleposlanstva a među sudionicima je bilo i 40 turskih državljana koji žive i rade u Hrvatskoj. Piknik je bio prigoda za sklapanje novih poznanstava i učvršćivanje prijateljstva a u programu su sudjelovali i klapa „Čežnja“ koja djeluje unutar Društva Pažana i prijatelja Paga iz Zagreba te plesna skupina „Šeherezade“ iz Zagreba.

Koncem listopada prošle godine Udruga je prema gradonačelniku Grada Zagreba g. Milanu Bandiću uputila inicijativu da se Zagreb uključi u humanitarne aktivnosti pomoći stanovništvu turske pokrajine Van koja je teško stradala u nedavnim potresima. Predloženo je da Zagreb dogodine ugosti grupu djece iz postradalih područja i osigura im ljetovanje na Jadranu. Na žalost, zagrebačke gradske vlasti još se nisu očitovale o toj inicijativi.

Početkom veljače 2012. Udruga je u Zagrebu, zajedno sa HKD Napredak i izdavačkom kućom HENA COM, organizirala predstavljanje romana poznate turske književnice Elif Shafak „40 pravila ljubavi“. Tom prilikom su predstavljači (Ludwig Bauer, Goran Beus Richembergh, Branimir Pofuk i Nermina Husković) predstavili i njen roman „Kopile Istanbula“.

Udruga, koja odnedavna ima i posve nov vizualni identitet, pribavila je i kolekciju turskog kazališnog plakata koju će iskoristiti za izradu pokretne izložbe, posredovala je i kod uvrštenja turskog dokumentarnog filma „The Turkish Passport“ redatelja Buraka Arliera u program ovogodišnjega Festivala židovskog filma u Zagrebu, a predstavnici Udruge su u Zagrebu dočekali i ovogodišnjega predstavnika Turske na Euroviziji, mladoga glazbenika Cana Bonoma.

Vrhunac aktivnosti Udruge bio je svakako prvi Tjedan turskog filma u Zagrebu, održan od 19. do 24. lipnja u zagrebačkom kinu Europa, na kojemu je prikazano sedam vrlo vrijednih i zapaženih filmova suvremene turske kinematografije.

Udruga najavljuje niz aktivnosti do konca ove godine. U rujnu će zagrebačkoj publici predstaviti novo izdanje Hena.com-a „Knjigu o ljubavi“ Mevlane Dželaluddina Rumija.
Koncem rujna održat će se u okolici Zagreba i drugi „Hrvatsko-turski piknik prijateljstva“. U završnoj fazi su pripreme na organizaciji retrospektivne izložbe najpoznatijega suvremenog turskog fotografa Ara Güllera u Zagrebu, koja bi se trebala održati u listopadu.  Uskoro će Udruga javnosti predstaviti još jednu važnu knjigu, „Povijest suvremene Turske“ talijanskoga publicista Antonella Biaginija, u prijevodu potpredsjednika Udruge Šenola Selimovića.
Koncem ove ili početkom naredne godine u Zagrebu se očekuje poznata turska književnica Elif Shafak, koja će kao gošća Udruge hrvatskim čitateljima predstaviti hrvatsko izdanje svoga romana „Palača buha“.

U planu je još čitav niz respektabilnih kulturnih programa koji čekaju svoju potvrdu za narednu godinu: Udruga je pozvala u Hrvatsku nobelovca Orhana Pamuka, turskog književnika planetarne popularnosti kao i najpoznatiju tursko-bugarsku etno-jazz pjevačicu Yildiz Ibramovu.

Udruga je ostvarila izvanrednu suradnju s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu, redovito kontaktira i s hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavnicima u Ankari i Istanbulu, a pokrenula je i inicijativu da se u Istanbulu okupi krug hrvatskih prijatelja koji bi osnovali Tursko-hrvatsko društvo.

Članovi Udruge iskazali su na skupštini potporu vodstvu Udruge i odobrili novi jednogodišnji plan rada, najavljujući organizacijsko širenje i upis novih redovnih i potpornih članova. Članstva u Upravnome odboru razriješen je g. Mustafa Hakan Yilmaz, donedavni direktor Turkish Airlinesa za Hrvatsku, a na upražnjeno mjesto izabran je njegov nasljednik na direktorskoj dužnosti g. Alp Tekin.

Skupštinu je pozdravio Nj. E. Burak Özügergin, veleposlanik Republike Turske u Zagrebu, koji je iskazao veliko zadovoljstvo i zahvalnost Udruzi na predanome radu i uspješno realiziranim aktivnostima zahvaljujući kojima se hrvatsko-turska suradnja i prijateljstvo razvijaju brže i sadržajnije nego do sada.

Skupštini se, u ime Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva obratio i njen glavni tajnik g. Andrija Karafilipović, a gosti skupštine su bili i predstavnici Hrvatsko-ruskog, Hrvatsko-kineskog te Hrvatsko-poljskog društva dok je pozdrave uputilo i sestrinsko Hrvatsko-tursko društvo iz Rijeke.