Čuvajmo svjetsku baštinu

U Istanbulu se ovih dana održava zanimljiva izložba o hrvatskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a. U njenoj organizaciji pomogla je i Tursko-hrvatska udruga iz Istanbula, predvođena predsjednikom dr. Vehbijem Tosunom.
Prenosimo ovdje impresije o izložbi jedne turske stručnjakinje objavljene na turskom portalu Sosyete.com.

 

Čuvajmo svjetsku baštinu

Iako je Hrvatska geografski mala zemlja, bogata je kulturnom baštinom i prirodnim  ljepotama.

 

Na izložbi pod nazivom ‘Svjetska baština u Hrvatskoj’ je Hrvatsko veleposlonstvo u suradnji s općinom Bejoglu  ljubiteljima umjetnosti u Istanbulu predstavila pomno odabrane fotografije koje prikazuju sedam  hrvatskih regija koje se nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Izložbu je moguće posjetiti od 3.-25. siječnja u Umjetničkoj galeriji Bejoglu.

 

 

Na izložbi na kojoj većinu tvore gradovi jadranske obale imat ćete priliku vidjeti grad Split, koji se razvio iz palače rimskog cara Dioklecijana, stare gradove Dubrovnik i Trogir, bizantinsku Eufrazijevu baziliku u gradu Poreču i renesansnu katedralu sv. Jakova u Šibeniku. Uz to, na svojem posjetu ćete uživati i u antičkom poljoprivrednom području u zaleđu Starog Grada na Hvaru koje se još uvijek obrađuje i u veličanstvenoj vizualnoj gozbi koju tvori niz živopisnih jezera i slapova u planinskom dijelu zemlje.  Inspiracija za članak o otvorenju ove izložbe, kojoj je cilj promicati zaštitu prirode i arhitekture, je došla sama od sebe.

 

 

Želim posebno zahvaliti hrvatskoj konzulici Marti Nakić Vojnović, veleposlaniku Draženu Hrastiću, pomoćniku predsjednika općine Bejoglu Özcanu Tokelu i savjetnici predsjednika općine Beste Gürsu, koji su omogućili održavanje ove izložbe i svojim prisustvom uveličali svečanost otvorenja, kao i dr. Vehbi Tosunu koji mi je uputio poziv na izložbu.

 

 

 

Savjetnica predsjednika općine Bejoglu  Beste Gürsu, hrvatska konzulica Marta Nakić Vojnović, hrvatski veleposlanik Dražen Hrastić, pomoćnik predsjednika općine Bejoglu Özcan Tokel, dr. Vehbi Tosun, Sevinç Ormancı

 

 

Htjela sam da moj prvi članak u Novoj godini bude prožimanje prirode i arhitekture, i da nam svima donese svježu, sretnu energiju.

 

Stoga nam svima želim sretnu i veselu Novu godinu u kojoj ćemo biti prožeti prirodom i arhitekturom i u kojoj će nam se ostvariti sve želje…

 

 

S ljubavlju,

 

dipl. ing. arh. Sevinç Ormancı