Aktivnosti Hrvatsko-turske udruge u 2018. godini:OD OSMANSKE BAŠTINE DO EBRU SLIKARSTVA

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva u svom je Kulturno-informativnom centru u zagrebačkom prolazu Cibona ali i izvan njega 2018. godinu obogatila brojnim programima. Raznih kulturno-umjetničkih ali i drugih događanja nije manjkalo tijekom čitave ove godine. Evo kratkog presjeka najvažnijih događanja u 2018. godini: Tri su dame obilježile izložbenu aktivnost u KIC-u u 2018. godini. Najprije je 18. ožujka predstavljena izložba fotografija Karmen Ratković „Osmanska graditeljska baština u Hrvatskoj“ kojom je autorica prikazala 30-ak vrhunskih fotografija hrvatske graditeljske baštine iz osmanlijskoga perioda od Iloka do Vrgorca. To je tek djelić fotografske opreme knjige „Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj“ Anđelka Vlašića i Oğuza Aydemira koju je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva predstavila javnosti prije dvije godine.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od 19. travnja KIC je nekoliko mjeseci bio izložbeni salon u kojemu je prikazano 20-ak slika hrvatske slikarice Ismete Sedlovski.

Izložbom pod nazivom „Krug“ autorica je predstavila ebru slikanje – malo poznatu tehniku slikanja na vodi (uz otisak na papiru) koja se već stotinama godina smatra turskom slikarskom tradicijom. Na izložbi je glazbeni intermezzo upriličio najpoznatiji hrvatski klarinetist Bruno Philipp, izvedbom orijentalnih kompozicija kao hommage par dana ranije preminulom velikom klarinetistu Božidaru Bokiju Miloševiću.

 

 

 

 

 

 

 

 

Treća izložba bila je vrhunac ovogodišnjih izložbenih aktivnosti Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. U Zagreb je na preporuku Tursko-hrvatskog društva iz Istanbula stigla poznata turska fotografkinja Gülcan Acar koja se hrvatskoj publici 25. listopada (u čast Dana Republike Turske) predstavila izložbom „Day dreams/Sanjarenje“. Izložila je 40 fotografija snimljenih diljem Turske kojima je ovjekovječila nevjerojatne geografske ljepote, način života i kolorit svoje domovine. Izložbu je u nazočnosti brojnih uzvanika svečano otvorio g. Damir Hoyka, poznati hrvatski fotgraf. Svoj jednotjedni boravak u Hrvatskoj gdj. Acar iskoristila je i za snimanje Zagreba, Samobora i Plitvičkih jezera a od toga foto-materijala sigurno će nastati neka nova izložba koju će, nadamo se, uskoro vidjeti publika u Turskoj. I otvaranje njene izložbe glazbenim bravurama uresio je klarinetist Bruno Philipp.

 

 

 

 

 

 

 

Najpoznatija manifestacija Hrvatsko-turske udruge prijateljstva svakako je Tjedan turskog filma u Zagrebu koji je po sedmi put održan od 23. do 27. svibnja u kinu Europa pod pokroviteljstvom Ministarstva kuture RH i Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Prikazano je 12 suvremenih turskih filmova a projekcije je posjetilo oko 4.700 posjetitelja što TTF već godinama čini najposjećenijom smotrom nacionalnog (stranog) filma u Zagrebu. TTF je svečano otvorio Nj.E. Babur M. Hızlan, turski veleposlanik u Hrvatskoj, u nazočnosti visokih diplomata iz više zemalja kao i brojnih uzvanika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na već tradicionalnom, šestom po redu Hrvatsko-turskom pikniku prijateljstva, koji je održan 16. rujna na izletištu „Odranski ribič“ kod Velike Gorice, Udruga je na poludnevnom druženju okupila preko 200 članova i prijatelja s obiteljima. Među njima je bilo i 50-ak turskih državljana a pozdravili su ih Nj.E. Babur M. Hızlan, turski veleposlanik u Hrvatskoj i Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je KUD „Dučec“ iz Mraclina spletom turopoljskih pjesama i plesova a upriličen je i zabavni program u kojemu je Lana Klancir iz Zagreba dobila i povratnu avionsku kartu Turkish Airlinesa (za dvije osobe) u Istanbul!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan Republike Turske proslavljen je u organizaciji turskoga Veleposlanstva u hotelu Westin u Zagrebu u nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima i članova Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

 

 

 

 

 

 

 

 

KIC Hrvatsko-turske udruge prijateljstva tijekom godine posjetilo je i više izaslanstava koja su boravila u posjetu Hrvatskoj. Posebno ističemo izaslanstvo Velike Turske Narodne Skupštine (turskog parlamenta), predvođeno Mehmetom Kasimom Gülpınarom, predsjednikom Odbora za harmonizaciju s EU. Vodstvo Udruge upoznalo je parlamentarnu delegaciju s aktivnostima HTUP-a kao i s planovima za obilježavanje jubileja 25 godina rada Udruge.

 

 

 

 

 

 

Među gostima HTUP-a koji su posjetili KIC bio je i Baybars Altuntas, svjetski poznati guru start-up scene i predsjednik Svjetskog foruma anđela ulagača. G. Altuntas je u organizaciji HTUP-a posjetio Dubrovnik, Split i Zagreb gdje se susreo sa gradonačelnicima, održao predavanja na sveučilištima, posjetio inovacijske poduzetničke centre i održao Business Forum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktivan je i Akademski klub Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. Početkom zimskoga semestra pokrenut je projekt govornih radionica studenata turkologije s izvornim govornicima, a dva puta mjesečno održavaju se i radionice hrvatskoga jezika za turske studente koji u Zagrebu borave na studentskoj razmjeni u okviru Erasmusa.

 

 

 

 

 

 

 

S radom je počela i radionica tradicionalnih turskih plesova koje HTUP organizira u suradnji s plesnom skupinom Sheherezade Oriental Dances iz Zagreba. U KIC-u je 21. studenoga vrlo uspješno održano i predavanje pukovnika dr. sc. Željka Heimera  „Turske zastave“. Radi se o predavanju iz ciklusa „Zastave Europe i svijeta“ koje g. Heimer održava u organizaciji Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.