DVANAEST TURSKIH FILMOVA PRIKAZANO NA IV. TJEDNU TURSKOG FILMA U ZAGREBU

U utorak, 19. lipnja, projekcijom tursko-azerbejdžanskoga filma „Mahmut i Merjem“ u Kinu Europa, otvoren je 4. po redu Tjedan turskog filma u Zagrebu. U ime Ministarstva kulture RH, kao jednoga od visokih pokrovitelja, Tjedan je svečano otvorio g. Alen Kajmović, zamjenik ministra kulture, a brojnim uzvanicima, među kojima je bio i azerbejdžanski veleposlanik Nj. E. Khamil Khasijev, obratili su se i Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva te Nj.E. Ahmet Tuta, turski veleposlanik u Zagrebu.

Među uzvanicima otvorenja bili su i g. Ebubekir Ceylan, potpredsjednik turskog kulturnog Yunus Emre Instituta iz Ankare te predstavnica ZEI u Zagrebu gđa. Mine Tuta. Naime, od ove godine YEI se pridružio ovoj sad već tradicionalnoj manifestaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva kao suorganizator.

 

Posebno je srdačno pozdravljena, kao gošća svečanoga otvorenja, hrvatska glumica Kristina Krepela, koja je u bajkovitome filmu „Mahmut i Merjem“ ostvarila vrlo zapaženu ulogu.

Na Tjednu je u šest dana prikazano dvanaest novih filmova u osnovnom programu (više o prikazanim filmovima na www.turski-film.com) koji se odvijao u Kinu Europa. Novost ove godine je i revijalni program koji se paralelno odvijao u Art Cafeu „Potepuh“ na Dolcu, gdje su prikazana četiri filma s ranijih tjedana te gdje su služene turske delicije i kava.

 

Četvrti Tjedan turskog filma, pod vodstvom Andreje Berković, njegove voditeljice, pokazao je još jednom svu raskoš i relevantnost turske filmske industrije i privukao je veliki broj gledatelja, potvrdivši se i ove godine kao najposjećenija smotra stranog filma u Zagrebu.