FILMOM ‘LEPTIROV SAN’ Otvoren treći Tjedan turskog filma u kinu Europa

Treće izdanje Tjedna turskog filma otvoreno je jučer 22. travnja projekcijom filma ‘Leptirov san’ redatelja Yilmaza Erdogana, ovogodišnjeg turskog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Manifestaciju je pred prepunom dvoranom Kina Europe pozdravom na turskom jeziku svečano otvorila hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Istaknula je kako je kulturna razmjena između Hrvatske i Turske prije mjesec dana obogaćena sporazumom o suradnji koji su potpisali hrvatsko i tursko ministarstvo kulture, a koji donosi brojne nove zanimljive projekte.

‘Ove godine mnogo toga se poklapa, osim same 20 godišnjice udruge, sljedeće godine slavimo i 20 godina postojanja katedre za turkologiju na Filozofskom fakultetu iz koje je nastalo niz prijevoda koji nam omogućuju da gledamo filmove, da čitamo te da upoznamo jedni druge. Mnogo je projekata, dobrih želja i ideja, koje su u toku a ne samo na papiru’, kazala je Zlatar Violić.

Program je predstavila voditeljica projekta Andrea Berković, koja je kazala kako je on u prvome redu osmišljen kako bi hrvatskoj publici što bolje predočio koliko je bogata kulturna slika te velike zemlje, te dočarao raznolikost njezine kinematografije, koja ove godine obilježava stotu godišnjicu. ‘Odabrali smo deset filmskih ostvarenja nekih od najkreativnijih suvremenih turskih autora, uz jedan nostalgičan izlet u 50-te godine prošloga stoljeća. Među njima ima i onih koji su ‘manistream’ i onih koji bi se mogli nazvati ‘art’ filmovima, a donose za svačiji ukus ponešto’, kazala je Berković.

 

Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva (HTUP) u suradnji s Veleposlanstvom Turske u Zagrebu.Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva Goran Beus Richembergh rekao je kako je ovogodišnji Tjedan dio bogatog programa kojim udruga pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića tijekom čitave godine obilježava 20 godina svojeg postojanja i ‘sustavnog rada na zbližavanju Hrvatske i Turske, međusobnom upoznavanju i razumijevanju’. ‘Hvala vam svima što sudjelujete jer smo kroz 20 godina ostvarili jako mnogo, jedan od projekata je i Tjedan turskog filma. Znamo puno o audio vizualnoj turskoj industriji jer mnogi gledaju sapunice i od jednom su ostali šokirani kvalitetom, snagom, logistikom, tim velikim pogonom koji je u stanju izvesti tehnološki ali i sadržajno gledano najsuvremenije moćne audio vizualne proizvode koji polako ulaze u Hrvatski dom’, rekao je Richembergh.

‘Kroz film odlazimo korak dalje i pokazujemo kako suvremeno tursko društvo izgleda iznutra, kako diše i funkcionira, i to ispričano pričom samih Turaka’, nadodao je Richembergh.

Otvorenju je i nazočio i turski veleposlanik u RH Burak Özügergin koji je istaknuo kako mu je izrazito drago što je ta inicijativa približavanja turske kinematografije i kulture hrvatskoj publici zaživjela te što manifestacija iz godine u godinu bilježi sve veći rast posjećenosti. Također je citirao poznatog redatelja Tarantina koji je jednom prilikom rekao: ‘Ako milijun ljudi vidi moj film, nadam se da vide milijun različitih filmova, pa idemo vijeti što vi vidite’, rekao je Özügergin.

http://www.tportal.hr/showtime/film/328597/Otvoren-treci-Tjedan-turskog-filma-u-kinu-Europa.html