HAKAN ALI TOKER ODUŠEVIO ZAGREBAČKU PUBLIKU KLAVIRSKIM RECITALOM

Turski pijanist, kompozitor i pedagog Hakan Ali Toker bio je prošle nedjelje gost Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. U nedjelju je u maloj dvorani Lisinski, u čast Dana Republike Turske, izveo klavirski recital koji će nam svima ostati u pamćenju kao nesvakidašnji kulturni događaj.

U prvom dijelu koncerta maestro Toker je izveo tradicijska turska djela koja je aranžirao za klavir, a u drugome je izveo niz vlastitih skladbi – bagatela i valcera. No virtuoznost i svoj raskošan talent pokazao je u trećem dijelu koncerta u kojem je izveo niz klavirskih improvizacija na glazbene teme koje mu je zadala publika. Vrhunski pijanist i zabavljač dva je sata napajao publiku divnom glazbom za što mu je zagrebački auditorij uzvratio ovacijama.

U ponedjeljak je maestro Toker na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održao trosatnu radionicu klavirske improvizacije na kojoj je sudjelovalo čak 25 studenata klavira i kompozicije. Ispraćen oduševljenjem i zahvalama, obećao je da će u Zagreb doći ponovno, možda i sa svojim ansamblom Tanini.

 

HTUP je koncert i radionicu organizirao u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži i uz potporu Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu.

 

Maestro Hakan Ali Toker rođen je u gradu Mersinu, na jugu Turske (1976.). Iako je po obrazovanju klasični glazbenik, istražujući tzv. World Music, afirmirao se i kao veliki poznavatelj toga glazbenog područja.

 

Nakon početnog studija violončela na Državnom konzervatoriju Sveučilišta u Istanbulu, nastavio je studij klavira i kompozicije na Sveučilištu Bilkent u Ankari te kod klavirske pedagoginje Anne M. Sigurdardóttir na Islandu.

 

Potom je studirao i diplomirao klavir i kompoziciju na Glazbenom odsjeku Sveučilišta Indiana (SAD).

 

Još od rane dobi nastupao je na brojnim koncertima klasične glazbe u inozemstvu. Dok je živio u SAD (1997. – 2006.) počeo se baviti sviranjem kanuna* i akordiona (harmonike) te elektronske glazbe, što ga je odvelo i u drugu profesionalnu karijeru izvođača bliskoistočne, srednjeazijske, južnoameričke, avangardne glazbe i jazza s različitim ansamblima u Indijani. U to vrijeme započeo je na svojim recitalima izvoditi i klavirske improvizacije u stilu klasične glazbe (kao jedan od tek nekoliko pijanista u svijetu), klavirsku pratnju za nijeme filmove te je realizirao i različite multimedijske suradnje.

Nastupio je u 18 zemalja do sada. Snimio je nekoliko nosača zvuka, a 2011. godine izveo je prvi recital tradicionalne turske glazbe na mikrotonalnom klaviru u glazbenoj povijesti Turske. Sada živi u Istanbulu gdje koncertira, snima i podučava studente. Nastupa samostalno, s World Music ansamblom Tanini (koji je osnovao 2006. godine) i sa simfonijskim orkestrima. Skladao je 100-tinjak kompozicija klasične glazbe, tradicionalne turske glazbe i jazza.

 

U Zagrebu je već koncertirao u studenome 2010. godine, kad ga je publika ispratila s oduševljenjem.

 

Više o glazbeniku: http://hakanalitoker.com

 

* kanun je tradicionalni žičani instrument, udomaćen u Turskoj, na bliskom Istoku i središnjoj Aziji