IZASLANSTVO HRVATSKOG SABORA POSJETILO TURSKU

delegacija-u-turskoj  Na poziv Velike Turske Narodne Skupštine, izaslanstvo Hrvatskoga sabora posjetilo je od 16. do 19. prosinca Tursku i održalo čitav niz sastanaka u Ankari i Istanbulu. Izaslanstvo je predvodio Goran Beus Richembergh, predsjednik Odbora za turizam i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Turska, a u izaslanstvu su još bile zastupnice Ingrid Antičević Marinović, predjednica Odbora za zakonodavstvo i Ivanka Roksandić, članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva te Barbara Medved, tajnica Odbora za turizam i Međuparlamentarne skupine prijateljstva.

 

Hrvatsko saborsko izaslanstvo susrelo se na odvojenim sastancima s Ayşe Nur Bahçekapili, potpredsjednicom Turskog parlamenta, Volkanom Bozkirom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove, Idrisom Güllüceom, predsjednikom Odbora za javne radove, obnovu, transport i turizam, Mehmetom Tekelioğluom, predsjednikom te Ebubekirom Gizligiderom i Nazmijem Gürom, članovima Odbora za harmonizaciju propisa s EU. Također i s predstavnicima oporbenih stranaka CHP, MHP i BDP te s potpredsjednikom vladajućeg AKP-a zaduženim za vanjsku politiku Mehmetom Cavuşoğluom. Delegacija je posjetila i Ministarstvo vanskih poslova, gdje je razgovarala s ambasadorom Muratom Selimom Esenlijem, zamjenikom državnoga podtajnika.

 

Teme susreta obuhvatile su čitav dijapazon pitanja: političku, gospodarsku i kulturnu suradnju dviju zemalja, razvoj turizma, pregovarački proces Turske i EU, harmonizaciju pravnoga sustava s EU, vanjskopolitičke teme, poštivanje i unapređivanje ljudskih i manjinskih prava etničkih zajednica, borbu protiv korupcije itd.

 

Voditelj izaslanstva Goran Beus Richembergh domaćine je upoznao i s aktivnostima Hrvatsko-turske udruge prijateljstva koja 2014. godine obilježava 20. godišnjicu rada. Također je u Istanbulu održao i radni sastanak s predstavnicima Turske udruge putničkih agencija (TURSAB) i turističkih agenata koji rade s hrvatskim partnerima. Dominantna tema toga sastanka bio je, naravno, vizni režim između dviju zemalja.

 

U sklopu svoga posjeta izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Ankari je položilo vijenac na grobnicu Mustafe Kemala Atatürka, tvorca suvremene turske republike.

 

Kao kuriozitet ističemo da su čak dva sugovornika hrvatskoga izaslanstva desetak dana nakon ovoga posjeta postali ministri u rekonstruiranome kabinetu premijere Recepa Tayyipa Erdoğana. Idris Güllüce imenovan je novim ministrom zaštite okoliša i urbanizma, a Mehmet Cavuşoğlu novim ministrom za europska pitanja. delegacija-u-turskoj-1