Izložba turskog fotografa stigla i u Rijeku

Ara Güler u Malom salonu: Bezvremenska ljepota Istanbula

Piše: Kim Cuculić, Novi list, 2. ožujka 2013.

ara-gueler-u-malom-salonu-bezvremenska-ljepota-istanbula_ca_large Na 35 izloženih fotografija Ara Güler uhvatio je objektivom fotoaparata dušu Istanbula. Njegov hrvatski pandan bio bi po značenju Tošo Dabac

 

RIJEKA – Crno-bijele fotografije na izložbi »Oko Istanbula« pokazuju unutarnja stanja čovjeka i njegove duše. Na ovim fotografijama gledamo život koji teče. Sâm život najveće je bogatstvo, a fotograf bilježi upravo život – istaknuo je Burak Özügergin, turski veleposlanik u Hrvatskoj, koji je sinoć u riječkom Malom salonu otvorio izložbu slavnog turskog fotografa Are Gülera.

Kako je ovim povodom podsjetila Esma Halepović-Đečević, predsjednica Hrvatsko-turskog društva Rijeka, Güler je jedno od sedam najvećih imena umjetničke fotografije u svijetu. Na 35 izloženih fotografija Ara Güler uhvatio je okom fotoaparata dušu Istanbula i njegovu bezvremensku ljepotu – kazala je Halepović-Đečević.

 

U ime Hrvatsko-turske udruge prijateljstva iz Zagreba obratio se Goran Beus Richembergh, koji je naglasio da je po značenju Tošo Dabac hrvatski pandan Güleru. Beus Richembergh rekao je i da je »Oko Istanbula« retrospektiva fotografija nastalih u drugoj polovici 20. stoljeća. Na svojim fotografijama Güler je zabilježio motive koji danas više ne postoje. Obratila se i Jasmina Jašaragić, potpredsjednica Hrvatsko turske udruge prijateljstva.

Kustosica Sabina Salamon iz MMSU-a kazala je da se izložene fotografije s motivima Istanbula mogu pratiti poput djelića neke filmske priče. Gülerove fotografije dokumentaristički bilježe morske i urbane motive, ribare u dokolici ili radu, predgrađe ovog milijunskog grada… stvarajući autentičnu sliku jednog razdoblja.

Na izložbi je govorio i Miroslav Matešić, zamjenik riječkog gradonačelnika, ukazujući na multikulturalnost Rijeke i pohvaljujući u tom smislu nastojanja Hrvatsko-turskog društva. U ime Primorsko-goranske županije obratio se Ingo Kamenar.

Organizatori riječke izložbe su Hrvatsko-tursko društvo Rijeka, Hrvatsko-turska udruga prijateljstva Zagreb, Zaklada Ara Güler, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Odjel za kulturu Grada Rijeke. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, Veleposlanstvo Turske i Grad Rijeka.

Na sinoćnjem otvorenju izložbe mogle su se kušati i turske delicije. a najavljen je i koncert turskog pijanista Sevkija Karayela u četvrtak, 7. ožujka, u 19,30 u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Izložba se može razgledati do 15. ožujka.