Održana redovna godišnja Skupština HTUP-a:

MI SMO JEDNA OD NAJAKTIVNIJIH UDRUGA PRIJATELJSTVA U HRVATSKOJ

fotografija-15 U četvrtak, 6. lipnja, u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana je redovna godišnja Skupština Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. Skupštinu i njene sudionike su pozdravili i ugledni gosti: Nj.E. Burak Özügergin, veleposlanik Republike Turske u Zagrebu i Oğuz Aydemir, predsjednik Turskog instituta za podvodnu arheologiju, u ime glavnoga organizatora izložbe pomorskih karata osmanskoga kartografa Piri Reisa u Hrvatskoj.

 

 

Skupština je razmotrila i prihvatila izvješća o radu i financijskom poslovanju Udruge te usvojila programske smjernice za rad Udruge do sredine naredne godine u kojoj će se nizom programa obilježiti i vrijedna obljetnica – 20 godina rada HTUP. Istaknuto je da je HTUP u posljednje dvije godine intenzivirao svoje djelovanje i ostvario čitav niz vrlo uspješnih programa, od kojih su neki bili i vrhunski kulturni događaji. Izložbe turskoga fotografa Are Gülera u Puli, Zagrebu, Šibeniku i Rijeci, drugi po redu Tjedan turskog filma u Zagrebu, Dani turske kulture u Šibeniku, predstavljene knjige, održani koncerti, susreti s gostima iz Turske kao i osnivanje i početak rada Hrvatsko-turskog poslovnog kluba tek su neki od programa realiziranih između dviju Skupština Udruge po kojima je suditi da je HTUP, ako ne najaktivnija, onda svakako jedna od najaktivnijih hrvatskih udruga međunarodnog prijateljstva. Skupština je podržala i projekt osnivanja Turskog doma (Türk Evi), kao budućega sjedišta Udruge i njenih sekcija. U suradnji s Vladom RH i Vladom RT taj bi projekt trebao biti realiziran zajedno s osnivanjem Instituta Yunus Emre u Zagrebu.

Na dopunskim izborima u Izvršni odbor HTUP-a izabrani su Andrea Latinović, Jana Bušić i Ivica Horvat, a u Nadzorni odbor Boško Matković i Nevena Crljenko.

Na Skupštini je pročitano i pozdravno pismo dr. Vehbija Tosuna, predsjednika u veljači osnovane sestrinske organizacije – Tursko-hrvatske udruge prijateljstva iz Istanbula.

Predsjednik HTUP-a se u uvodnome slovu osvrnuo na aktualna zbivanja u Turskoj, iskazavši nadu da će se postojeći društveni konflikti riješiti mirnim i nenasilnim sredstvima.