Osnovan Hrvatsko-turski poslovni klub u Zagrebu

hrvatsko-turski-poslovni-klub-u-zagrebu U srijedu, 6. veljače u Zagrebu je osnovan Hrvatsko-turski poslovni klub (Hırvat-Türk İşadamları Platformu), kao organizacijski oblik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Tridesetak hrvatskih i turskih poslovnih ljudi, među kojima su bili i čelni ljudi velikih kompanija, okupilo se s ciljem da svojim udruživanjem i praktičnim djelovanjem doprinesu unapređenju hrvatsko-turskih poslovnih odnosa i suradnje. Klub će djelovati kroz više sekcija i nastojat će biti od praktične pomoći svim poduzetnicima koji žele uspostaviti ili unaprijediti svoje poslovanje na relaciji Hrvatska-Turska.

Ocijenjeno je da su hrvatsko-turski gospodarski odnosi u usponu ali da još uvijek ne dosežu moguće i logične razine rasta trgovinske razmjene dviju zemalja koja ovoga časa iznosi tek oko 360 milijuna USD na godišnjoj razini. Turska je, doduše, zauzela četvrto mjesto na listi zemalja iz kojih u Hrvatsku stižu strana ulaganja no interes postoji i za mnogo više investicija. Posebno su apostrofirani sektori turizma, proizvodnje i prerade hrane, poljoprivrede, drvne industrije, energetike i prerađivačke industrije.

Osnivački skup su pozdravili i Nj.E. Burak Özügergin, veleposlanik Republike Turske u Zagrebu, Goran Beus Richembergh, predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva te Ali Fikri Bakir, gospodarski savjetnik Veleposlanstva Republike Turske.

Za izvršnog predsjednika Kluba izabran je financijski stručnjak Arsen Kantarci, za potpredsjednike Artun Ertem (Dogus Grupa) i Ante Župić (Župić i partneri), a za članove Upravnog odbora Ivan Mišetić (Atlantic Grupa), Savas Inalpolat (Rixos Libertas Dubrovnik), Burak Baykan (Dogus Grupa) i Boško Matković (BMC Zagreb). Tajnik Kluba je Hrvoje Dusper, ujedno i tajnik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, a prema pravilima Kluba dužnost počasnoga predsjednika pripada aktualnom turskom veleposlaniku u Zagrebu.