Predsjednik Çiçek u Hrvatskoj:

leko_turska-1 HRVATSKA I TURSKA SU PRIJATELJI I SAVEZNICI

Delegacija turskog parlamenta koju je predvodio predsjednik Velike Turske Nacionalne Skupštine Nj.E. Camil Çiçek, boravila je u jučer i danas u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

Predsjednik Çiçek susreo se s Josipom Lekom, predsjednikom Hrvatskog sabora, Zoranom Milanovićem, predsjednikom Vlade i Ivom Josipovićem, predsjednikom Republike, a sva tri službena susreta protekla su u ozračju iskrenoga prijateljstva dviju država i iskazanih želja da se međudržavni politički, gospodarski, kulturni i drugi programi suradnje stalno unapređuju.

Istaknuta je obostrana želja da se politička suradnja intenzivira i nakon ulaska Hrvatske u EU, kad će Turska dobiti još jednog prijatelja i zagovaratelja u Europskoj uniji. To se posebno odnosi na intenziviranje kontakata dvaju parlamenata. Ocijenjeno je da se gospodarska suradnja može još bolje razvijati, osobito kad je riječ o mogućim turskim ulaganjima u Hrvatskoj, ne samo u financijskom i turističkom nego i u ostalim sektorima. Tursko je izaslanstvo izvijestilo i o nekim inicijativama u kojima očekuje hrvatsku potporu.

Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, predsjednik parlamentarne hrvatsko-turske skupine prijateljstva, a ujedno i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva kao javne organizacije iskoristio je susret turskih i hrvatskih parlamentaraca da predsjednika Çiçeka upozna s nastojanjima HTUP-a na unapređenju odnosa dvaju naroda i dviju država. Pohvalio je suradnju HTUP-a s veleposlanstvom i veleposlanikom Özügerginom u kojemu HTUP ima iskrenoga podupiratelja.

Za vrijeme svoga boravka u Zagrebu predsjednik Camil Çiçek posjetio je Hrvatski državni arhiv, Muzej za umjetnost i obrt i Muzej grada Zagreba kao i Islamski centar gdje su ga dočekali hrvatski muftija Aziz ef. Asanović i glavni zagrebački imam hafiz Aziz ef. Alili.

Posebno ga se dojmio posjet Filozofskom fakultetu, gdje se susreo sa studentima i profesorima turkologije za koje je rekao da su ga oduševili svojim znanjem turskoga jezika i nastojanjima da studirajući upoznaju Tursku, njen jezik, povijest i kulturu te da budu most razumijevanja između dviju kultura. Obećao je da će 15 najboljih studenata pozvati u poseban studijski posjet Turskoj.

Uz predsjednika Çiçeka, u turskom parlamentarnom izaslanstvu bili su još i Ayşe Türkmenoğlu, zastupnica iz Konye, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu i Mustafa Öztürk, zastupnici iz Burse, Ahmet Toptaş, zastupnik iz Afyonkarahisara te Emin Haluk Ayhan, zastupnik iz Denizlija. U pratnji turskoga izaslanstva bili su još i turski veleposlanik u Zagrebu Burak Özügergin te hrvatski veleposlanik u Ankari Dražen Hrastić.

Slike posjeta predsjednika Çiçeka možete pogledati u našoj galeriji.