Pregled aktivnosti udruge u prva četiri mjeseca 2019.

Što smo sve radili i organizirali u prva četiri mjeseca 2019. godine možete pročitati u nastavku. Od izložbi, predavanja, promocija knjiga, koncerata…

Početak godine obilježilo je predavanje prof. Branka Radonića, predsjednika Društva ljubitelja vrgorske starine. On je 25. siječnja održao predavanje s projekcijom „Osmanlijski Vrgorac“. Tim predavanjem smo otpočeli jedan širi projekt koji će koncem 2019. godine rezultirati i izdavanjem knjižice pod istim naslovom, u izdanju dviju udruga. Knjiga će potom biti predstavljena i u Zagrebu i u Vrgorcu.

U goste nam je koncem siječnja došla turska ilustratorica Duygu Serin iz Istanbula. U našem KIC-u smo 31. siječnja priredili svečano otvaranje  izložbe njenih 30-ak ilustracija pod nazivom „Istanbul u crvenom i plavom“.

 

U  veljači i ožujku 2019. realizirali smo po 5. put manifestaciju Dani turske kulture u Šibeniku pod pokroviteljstvom Grada Šibenika i Veleposlanstva RT.

 

Program Dana počeo je u četvrtak, 28. veljače u 18 sati svečanim otvaranjem izložbe fotografija „Sanjarenje/Day Dreams“ poznate turske fotografkinje Gülcan Acar u Muzeju grada Šibenika. Autorica je priredila 38 fotografija velikoga formata s čudesnim prizorima turskih krajeva i ljudi. Gülcan Acar je fotografkinja međunarodne reputacije koja već godinama radi za Ministarstvo kulture i turizma u Ankari kao voditeljica odjela za fotografiju i opremila je ili uredila na desetine turističkih publikacija i monografija mnogih turskih poznatih turističkih destinacija. Autorica se nazočnima obratila video-porukom iz Ankare.

 

Program se nastavio iste večeri u 19 sati u Muzeju predstavljanjem monografije „Carigradska pisma Antuna Vrančića“ hrvatskog povjesničara Anđelka Vlašića i turskog kulturnog organizatora i mecene Oğuza Aydemira.

 

U utorak, 5. ožujka u 20 sati šibenska publika  u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića uživala je u odličnoj turskoj filmskoj komediji „Filozof iz štale/ Mandira filozofu“ turskog redatelja Müfita Cana Sancitija.

 

U subotu, 9. ožujka poslije podne turski pijanist, skladatelj i pedagog Hakan Ali Toker održao je u Glazbenoj školi Ivana Lukačića majstorsku radionicu klavirske improvizacije kojoj je prisustvovalo šest učenika i šest profesora Klavirskog odjela.

 

Istoga dana ali od 21 sat u klubu Barcode održan je Turkish Delights Party, večer turske glazbe i gastronomije. Pored turskih slastica i turskog popa na repertoaru je bio i nastup trbušne plesačice iz zagrebačke plesne skupine Sheherezade Oriental Dances.

 

U nedjelju, 10. ožujka u 19 sati u Šibenskoj gradskoj loži odnosno gradskoj vijećnici nastupio je čuveni turski pijanist svjetskog glasa maestro Hakan Ali Toker. Predstavio je svoje zanimljive improvizacijske interpretacije niza klasičnih skladbi koje je nedavno snimio za najpoznatiju svjetsku izdavačku kuču ozbiljne glazbe „Navona Records“ pod nazivom „Hakan Ali Toker Messing Around“. Bio je to izniman glazbeni događaj pred prepunom ložom koji je snimala i Hrvatska televizija. Koncertu je bio nazočan i Nj.E. Babur M. Hizlan, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj sa suprugom Emel Hizlan.

 

Inače, sve programe V. Dana turske kulture jako dobro su popratili lokalni mediji – radio postaje i informativni portali a više je priloga objavljeno i na HTV-u u emisijama iz kulture.

Sponzori V. Dana turske kulture u Šibeniku bili su turska Doğus Grupa i New Bakery, najveća europska tvornica baklave.

 

Program je realiziran u suradnji s Muzejem grada Šibenika, Gradskom knjižnicom Jurja Šižgorića, Glazbenom školom Ivana Lukačića te s Cafe barom Barcode.

 

“Tri Evine kćeri”, najnoviji roman turske književnice Elif Shafak koji je preveden na hrvatski jezik u izdanju Hena.coma, predstavili smo u našem KIC-u 26. ožujka. O knjizi i književnici govorili su Nermina Husković, Elis Marić i Goran Beus Richembergh.

 

Pošetkom travnja naš gost je bio Tozan Alkan, turski pjesnik, glazbenik i književni prevoditelj. Njegovu autorsku večer organizirali smo 4. travnja u KICu u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca. Tozan Alkan je kazivao svoje stihove na turskom a na hrvatskom ih je čitala njegova prevoditeljica Darija Žilić. Potom je svoje stihove na hrvatskom kazivao pjesnik Miroslav Kirin a na turskom ih je čitao Marko Šapina. Vedat Teke je odsvirao jednu skladbu na neyu a onda su Tozan Alkan i njegova prijateljica Ozge Cengiz otpjevali i odsvirali nekoliko turskih tradicionalnih pjesama.

 

S turskim veleposlanikom Hizlanom i njegovom suprugom Emel, predsjednik i nekoliko članova Udruge 1. svibnja proveli su u Kostanju, u kulturnom centru Štagalj, gdje bi se u rujnu 2019. trebao održati Piknik prijateljstva.