Press konferencijom najavljena izložba u Muzeju Mimara

Današnjom press konferencijom u Muzeju Mimara najavljena je izložba “Iznik – osmanska keramika iz dubine Jadrana” koja će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 18. svibnja u 19 sati.

Na press konferenciji su govorili Tugomir Lukšić, ravnatelj Muzeja Mimara, Mario Braun, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda, Igor Miholjek i Vesna Zmaić Kralj, autori izložbe te Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Izložbu u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 2015. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Muzej Mimara i Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Dubrovačkim muzejima i Institutom Yunus Emre otvaraju u Muzeju Mimara i njom će se predstaviti vrijedan arheološki materijal s trgovačkog broda koji je krajem 16. stoljeća  potonuo u pličini Sveti Pavao kod otoka Mljeta na svom putu iz Istanbula u Veneciju.

Od 2007. godine do danas Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda na ovom lokalitetu provodi podvodna arheološka istraživanja pod financijskim okriljem Ministarstva kulture. 2010. Godine hrvatskim se arheolozima pridružuje tim podvodnih arheologa sa Sveučilišta Ca’ Foscari iz Venecije koji sudjeluje u istraživanjima do 2012. godine.

Izložba koju ovog ljeta možete razgledati u Zagrebu jedinstveni je prikaz iznimno vrijedne keramike iz Iznika, uz interpretaciju povijesti hrvatske pomorske baštine kao i pomorske trgovine Mediteranom između Venecije i Istanbula u doba vladavine Murada III. Autori izložbe su Igor Miholjek i Vesna Zmaić Kralj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Pertneri-promotori izložbe su Hrvatsko-turska udruga prijateljstva i Turska zaklada za podvodnu arheologiju (TINA) uz čiji zagovor je izložba uvrštena u program realizacije Sporazuma o kulturnoj suradnji Republike Hrvatske i Republike Turske te će nakon Zagreba biti predstavljena i turskoj kulturnoj javnosti u Istanbulu.

Izložbu će svečano otvoriti Berislav Šipuš, ministar kulture Republike Hrvatske, a među uzvanicima se očekuju i Nj. E. Ahmet Tuta, veleposlanik Republike Turske u Zagrebu, Hayati Develi, predsjednik Yunus Emre Instituta, Ebubekir Ceylan, potpredsjednik Yunus Emre Instituta te Oguz Aydemir, predsjednik Turske zaklade za podvodnu arheologiju.

Izložba će biti otvorena do 13. rujna 2015.