Šibenčani će čitavu veljaču uživati u turskim kulturnim programima:

DRUGI DANI TURSKE KULTURE U ŠIBENIKU POČINJU 6. VELJAČE

Ovogodišnja manifestacija „Dani turske kulture u Šibeniku“ započet će u četvrtak, 6. veljače u 19 sati u Muzeju Grada, gdje će svečano biti otvorena izložba „Piri Reis – Kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog“. Šibenčani će izložbu pomorskih karata čuvenoga osmanskog admirala, geografa i kartografa moći pogledati sve do konca veljače.

 

Program manifestacije obuhvaća i projekcije triju turskih suvremenih i vrlo uspješnih igranih filmova. Projekcije će biti upriličene srijedom u 20 sati u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’, a prikazat će se filmovi ‘Posljednja postaja oslobođenje’ (12. 2.), ‘Mommo babaroga’ (19. 2.) i ‘Viziontele’ (26. 2.).

 

 

Za romantične ljubitelje književnosti u četvrtak, 14. veljače u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’, s početkom u 19 sati održat će se program pod nazivom „Valentinovo uz knjige o ljubavi“. Predstavit će se knjige turskih književnika u izdanju Hena.coma (Elif Shafak, Hande Altaylı, Ahmet Ümit, Gül İrepoğlu). Iste večeri u šibenskome klubu „Azimut“, za publiku koja se osjeća mladom, održat će se i ‘Turkish Delights Night’. Uz turske delicije puštat će se i turska glazba. Specijalni gost večeri je DJ Selekta Firuzaga iz Istanbula.

 

Za sve one koje zanima drevna kultura prava poslastica je predviđena u petak, 21. veljače u 19 sati u Muzeju Grada. Tada će arheolog dr. sc. Marcel Burić, s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održati predavanje pod nazivom ‘Brdo zbog kojega je nastala poljoprivreda’. Radi se zapravo o prezentaciji svjetske arheološke senzacije na lokalitetu Göbekli Tepe u Turskoj koja je znanstvene spoznaje o starosti ljudske civilizacije pomaknula u prošlost za ni manje ni više nego 5 tisuća godina!

 

Bogat ovogodišnji program Dana turske kulture u Šibeniku omogućili su Hrvatsko-turska udruga prijateljstva iz Zagreba (organizator), Turska zaklada za podvodnu arheologiju iz Istanbula, Muzej grada Šibenika, Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ iz Šibenika, Klub ‘Azimut’ (suorganizatori), Veleposlanstvo Republike Turske u Zagrebu, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik (pokrovitelji) te Dogus Grupa i Hena.com iz Zagreba (sponzori).