Snimljen glazbeni materijal za projekt “Glazbeni mostovi/Muzik köprüleri”

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva iz Zagreba, udruga koja promiče kulturne, umjetničke, gospodarske, obrazovne i znanstvene oblike suradnje između Hrvatske i Turske, posebnim projektom u 2017. godini obilježava 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između dviju država. Radi se o jedinstvenom glazbenom materijalu koji se pod nazivom “Glazbeni mostovi / Müzik köprüleri” sredinom rujna snimao u Čakovcu, u središtu tvrtke Euro-Unit, koja je jedan od sponzora projekta.

Dva pijanista, maestro Ivan Horvatić iz Züricha i maestro Hakan Ali Toker iz Istanbula odabrali su i izveli 11 klavirskih kompozicija iz hrvatske i turske glazbene baštine, a sve je to budno pratio glazbeni producent projekta, istaknuti hrvatski pijanist i skladatelj, Matej Meštrović. Maestro Horvatić je izvodio turske, a maestro Toker hrvatske kompozicije, a tri kompozicije su bile izvedene četveroručno. CD će biti dovršen tijekom listopada u Zagrebu, a dvama koncertima u studenom bit će predstavljen hrvatskoj i turskoj javnosti. Prvo predstavljanje bit će upriličeno u čast Dana Republike Turske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu početkom studenoga, a drugo, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ankari, sredinom studenoga.

Ovaj CD ostaje kao trajni spomen na obljetnicu međusobnoga priznanja i uspostave diplomatskih odnosa, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske te uz pomoć Grada Zagreba.

Euro-Unit je dobio tu čast i s ponosom prihvatio sponzorstvo ovog međunarodnog glazbenog projekta, ustupivši savršeni prostor i ambijent za snimanje uz koncertni klavir Bösendorfer Standard 225.