U čast Dana Republike Turske: KLAVIRSKI RECITAL TURSKOG PIJANISTA HAKANA ALI TOKERA U ZAGREBU

Poznati turski pijanist, skladatelj i pedagog maestro Hakan Ali Toker ovoga vikenda stiže u Zagreb. U organizaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva i Hrvatske glazbene mladeži i u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu, u čast Dana Republike Turske, u nedjelju 26. listopada u maloj dvorani “Lisinski” Toker će održati klavirski koncert. Recital počinje u 20 sati.

U ponedjeljak, 27. listopada maestro Toker će na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održati majstorski tečaj klavirske improvizacije za studente klavira i kompozicije.

Maestro Hakan Ali Toker rođen je u gradu Mersinu, na jugu Turske (1976.). Iako je po obrazovanju klasični glazbenik, istražujući tzv. World Music, afirmirao se i kao veliki poznavatelj toga glazbenog područja.

Nakon početnog studija violončela na Državnom konzervatoriju Sveučilišta u Istanbulu, nastavio je studij klavira i kompozicije na Sveučilištu Bilkent u Ankari te kod klavirske pedagoginje Anne M. Sigurdardóttir na Islandu.

Potom je studirao i diplomirao klavir i kompoziciju na Glazbenom odsjeku Sveučilišta Indiana (SAD).

Još od rane dobi nastupao je na brojnim koncertima klasične glazbe u inozemstvu. Dok je živio u SAD (1997. – 2006.) počeo se baviti sviranjem kanuna* i akordiona (harmonike) te elektronske glazbe, što ga je odvelo i u drugu profesionalnu karijeru izvođača bliskoistočne, srednjeazijske, južnoameričke, avangardne glazbe i jazza s različitim ansamblima u Indijani. U to vrijeme započeo je na svojim recitalima izvoditi i klavirske improvizacije u stilu klasične glazbe (kao jedan od tek nekoliko pijanista u svijetu), klavirsku pratnju za nijeme filmove te je realizirao i različite multimedijske suradnje.

Nastupio je u 18 zemalja do sada. Snimio je nekoliko nosača zvuka, a 2011. godine izveo je prvi recital tradicionalne turske glazbe na mikrotonalnom klaviru u glazbenoj povijesti Turske. Sada živi u Istanbulu gdje koncertira, snima i podučava studente. Nastupa samostalno, s World Music ansamblom Tanini (koji je osnovao 2006. godine) i sa simfonijskim orkestrima. Skladao je 100-tinjak kompozicija klasične glazbe, tradicionalne turske glazbe i jazza.

U Zagrebu je već koncertirao u studenome 2010. godine, kad ga je publika ispratila s oduševljenjem.