U riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja:

OTVORENA IZLOŽBA KARATA SULEJMANOVA KARTOGRAFA PIRI REISA

fotografija-11 U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u srijedu, 5. lipnja, otvorena je izložba pomorskih karata čuvenoga otomanskog admirala, geografa i kartografa Piri Reisa koji je bio glavni kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog. U čast 500. obljetnice izrade njegove prve karte svijeta (od koje je 1929. godine u Topkapi Saraju u Istanbulu nađen tek fragment) UNESCO je 2013. godinu proglasio njegovom godinom.

fotografija-5 Zauzimanjem Turskoga instituta za podvodnu arheologiju u Hrvatsku su stigle snimke pomorskih karata, objavljenih u Piri Reisovoj Kitab-ı Bahriye (Nautičkoj knjizi) iz 1521. godine, koje prikazuju istočnu obalu Jadranskoga mora, odnosno hrvatsku obalu i otoke. Zajedno s kartama, izložba obuhvaća i replike otomanskih navigacijskih instrumenata iz 16. stoljeća.

fotografija-7 Na otvaranju izložbe su govorili Tea Perinčić, kustosica koja je postavila izložbu u Rijeci, Oğuz Aydemir, predsjednik Turskoga instituta za podvodnu arheologiju i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, dok je izložbu svečano otvorio Nj. E. Burak Özügergin, veleposlanik Republike Turske u Zagrebu. Pored mnoštva posjetitelja, otvaranju izložbe nazočili su i predstavnici Hrvatsko-turskog društva iz Rijeke kao i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva iz Zagreba, udruga koje su partneri-promotori ovoga vrijednog projekta. Naime, nakon Rijeke, izložba će biti predstavljena i u Poreču, Zagrebu (3. listopada) i Dubrovniku.