XVII. Motovun Film Festival: RAZNOVRSNIM PROGRAMIMA USPJEŠNO PREDSTAVLJENA TURSKA KAO ZEMLJA PARTNER

Od 26. do 31. srpnja održano je 17. izdanje Motovun Film Festivala, jedne od najprestižnijih filmskih manifestacija u regiji, na kojoj je u posebnome programu predstavljena Turska kao zemlja partner. U realizaciji ‘turskog programa’ aktivno je sudjelovala i Hrvatsko-turska udruga prijateljstva kao partnerska organizacija MFF-a. Bio je to svojevrsni vrhunac obilježavanja 20. obljetnice osnutka Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Tisućama posjetitelja Motovuna, ljubitelja dobroga filma i zabave, pored redovnoga natjecateljskog filmskog programa, predstavljeni su turski filmovi, glazba, slikarstvo, književnost i enogastronomija. U posebnome revijalnom programu prikazano je deset turskih suvremenih filmskih ostvarenja, od kojih je zagrebačka publika neke već imala prilike vidjeti na Tjednu turskog filma, koji naša Udruga održava svakoga proljeća od 2012. godine. U Motovun su kao posebni gosti došli i filmaši iz Turske, redatelji Yusuf Pirhasan (prikazan je njegov film-prvijenac ‘Posljednja postaja oslobođenje’), Yesim Ustaoğlu (publika je mogla vidjeti njen film ‘Pandorina kutija’) i Mahmut Fadil Çoşkun (prikazan je njegov film ‘Pogrešna krunica’). Njihovi su filmovi pobudili veliko zanimanje motovunske publike, kojoj su predstavljeni i na posebnim dnevnim tribinama.

 

Zagrebačka izdavačka kuća Hena.com predstavila je i turske književnike čija su djela u njihovom izdanju posljednjih godina prevedena na hrvatski jezik (Elif Shafak, Hande Altayli, Ahmet Ümit, Ece Temelkuran, Gül İrepoğlu i drugi). Moderator književne tribine bio je Goran Beus Richembergh, a o knjigama i prevođenju s turskog govorili su Uzeir Husković, direktor i izvršni urednik, Nermina Husković, urednica te Jana Bušić, prevoditeljica.

Dan prije početka službenoga programa MFF-a u Buzetu je održan poseban program za djecu i mlade, na kojemu je nastupila umjetnička skupina Poi Art iz Istanbula. Ulični zabavljači i žongleri Poi Arta pedstavili su se i u Motovunu, ne samo nastupima na kojima su žonglirali vatrom nego i na dnevnim radionicama za odrasle.

Turski Party je održan 27. srpnja. Posebni gosti druženja uglednih gostiju Festivala iz čitavog svijeta bila su dva veleposlanika: hrvatski u Ankari Dražen Hrastić i turski u Zagrebu Burak Özügergin, koji se sudionicima i obratio biranim pozdravnim riječima. U Motovun je stigao posebno za tu priliku i Vehbi Tosun, predsjednik Tursko-hrvatskog društva iz Istanbula. Poslužene su turske slane i slatke delicije, a pilo se, uz nezaobilaznu yeni rakiju i turska i hrvatska probrana vina. Naravno, služila se i turska kava Kurukahveci Mehmet Efendi, zaslugom Ali Ihsan Tanindija, vlasnika turskog restorana Lokma u Zagrebu. Za lokume se pobrinuo Amir Ibradžić, vlasnik zagrebačke trgovine turskim delicijama Lokma, dok su prave turske baklave s pistacijom ispekli majstori Vedija Zarifigla iz Zagreba.

Posebna atrakcija bila je radionica ebru-slikanja. Nju je dva dana za redom vodila Ismeta Sedlovski, prva hrvatska ebru-slikarica. U slikanju na vodi okušali su se i odrasli i djeca i kući su ponijeli neponovljivih 20-ak slika.

 

Veliko finale čitavoga Festivala, nakon proglašenja službenih pobjednika u natjecateljskom filmskom programu, svakako je bio nastup turskoga etno-jazz ansambla Kolektif Istanbul u posljednjoj festivalskoj noći. Uz turske glazbenike i pjevače zabavljalo se do ranoga jutra.

Mali pogon Hrvatsko-turske udruge prijateljstva koji je koordinirala njena potpredsjednica Jana Bušić u sklopu velikog volonterskog tima MFF-a činili su još i predsjednik Udruge Goran Beus Richembergh i potpredsjednica Jasmina Jašaragić. Pogon je uspješno odradio sve što je trebalo ne samo da se gosti iz Turske i ostali izvođači ‘turskog programa’ dobro osjećaju u Motovunu nego da i ono što su pružili posjetiteljima bude na najvišoj razini.

Veliko hvala na odličnoj suradnji ide Igoru Mirkoviću, direktoru Motovun Film Festivala i vrijednim članicama i članovima njegovoga tima. Naravno, veliko hvala ide i Ismeti, Mirjani, Uzeiru, Nermini te svim našim gostima iz Turske koji su pet festivalskih dana u Motovunu učinili nezaboravnima.

Svoj smo boravak u Motovunu iskoristili i za posjet Međunarodnom centru Hrvatske glazbene mladeži u obližnjem Grožnjanu i ravnateljici HGM-a Dubravki Dujmović Kušan. S HGM-om smo već ranije dogovorili suradnju u realizaciji gostovanja turskoga pijanista Hakana Ali Tokera, koji u Zagreb stiže 26. listopada, a sad su otvorene i mogućnosti suradnje u glazbenim programima naredne, 2015. godine. Očekujemo gostovanje Ivana Horvatića, mladog hrvatskog pijanista iz Švicarske (koji nas je posjetio i u Motovunu). Njegovim će koncertom na proljeće biti obuhvaćena i djela suvremenih turskih autora. Također smo razgovarali i o suradnji i međunarodnoj kulturnoj razmjeni kad je riječ o baroknoj i tradicionalnoj glazbi te etno-jazzu.

 

(Fotografije: MFF i HTUP)