Bogate aktivnosti HTUP-a u travnju: PROGRAMI U VELIKOJ GORICI I ZAGREBU OKUPILI STOTINE POSJETITELJA

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva travanj je provela izuzetno radno. U Velikoj Gorici su održani Dani turske kulture u suradnji s tamošnjim Pučkim otvorenim učilištem. Predstavljene su knjige turskih pisaca u izdanju zagrebačke izdavačke kuće Hena.com, održana je izložba fotografija istanbulskog fotografa Sultana Selima Kira, prikazana su tri turska igrana filma u Kinu Gorica i predstavljena je turska arheološka senzacija Göbekli Tepe, čije je otkriće pomaknulo povijest ljudske civilizacije za čak 5 tisuća godina. Manifestacija je zaključena Turkish Delights Partyjem u kultnom velikogoričkom Klubu 100.

 

 

U Zagrebu je 30. travnja održana prava glazbena poslastica. Maestro Ivan Horvatić, koji živi i radi u Zürichu, na poziv Hrvatsko-turske udruge prijateljstva upriličio je vrhunski klavirski  recital.

Pored djela dvaju klasičnih europskih skladatelja W. A. Mozarta i Franza Schuberta, maestro Horvatić je za ovu posebnu priliku pripremio čak pet hrvatskih praizvedbi djela suvremenih turskih skladatelja Ahmeda Adnana Sayguna, Fazila Saya i Ulvi Cemala Erkina te vrlo atraktivan dodatak u kojemu je izveo jednu tursku tradicionalnu skladbu u obradi Hakana Ali Tokera kao i Mozartov Turski marš u jazz obradi Fazila Saya.

Vrhunac večeri bilo je premijerno izvođenje čuvene skladbe jednoga od najpoznatijih suvremenih turskih pijanista i skladatelja Fazila Saya ‘Kara Toprak’ (Crna zemlja) koju je u Horvatićevoj izvedbi publika pozdravila ovacijama.

Na koncertu, koji je HTUP organizirao u partnerstvu s Hrvatskom glazbenom mladeži i pod pokroviteljstvom Yunus Emre Instituta, pored ostalih su bili i veleposlanici Turske, Grčke, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Danske i Bugarske.

 

Veliko hvala maestru Ivanu Horvatiću na nesvakidašnjem glazbenom događaju!