Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Turskoj: HRVATSKA I TURSKA TREBAJU INTENZIVIRATI GOSPODARSKU SURADNJU

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora, predvođeno predsjednikom Josipom Lekom, boravilo je od 8. do 11. travnja u službenom posjetu Republici Turskoj. U izaslanstvu je, pored ostalih, bio i Goran Beus Richembergh, voditelj međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Turska te predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Hrvatsko izaslanstvo primljeno je u Ankari na najvišoj razini i u izrazito prijateljskome ozračju. Pored domaćina, predsjednika Velike Turske Narodne Skupštine g. Cemila Çiçeka, susrelo se i s predsjednikom Republike Abdullahom Gülom, kao i s premijerom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Razgovorima su nazočili i Ayşe Turkmenoğlu, voditeljica međuparlamentarne skupine prijateljstva Turska-Hrvatska u Turskome parlamentu kao i Volkan Bozkır, predjednik Vanjskopolitičkog odbora Turskog parlamenta.

Razmotrene su brojne teme bilateralnih odnosa kao i aktualna pitanja regionalne i svjetske sigurnosti. U svim susretima istaknuto je da Turska i Hrvatska imaju vrlo prijateljske i otvorene političke i diplomatske odnose, da se kulturna suradnja brzo i sadržajno razvija, no da se na planu gospodarske suradnje, koja posljednjih godinu dana stagnira, može i treba napraviti mnogo više. Turski premijer Erdoğan otvoreno je pozvao turske investitore da više ulažu u Hrvatsku, a gospodarstvenike obiju zemalja da podignu razinu trgovinske suradnje.

Predsjednik Leko je u svim susretima izrazio potporu Hrvatske Turskoj u procesu pregovaranja o pristupanju EU, iskazujući nadu da će turska strana, unatoč zastojima i poteškoćama ostati privržena nastavku procesa pridruživanja EU.

Hrvatsko izaslanstvo tijekom boravka u Ankari položilo je vijenac u Atatürkovom mauzoleju te, na poziv veleposlanika Dražena Hrastića, službeno označilo početak rada hrvatskoga Veleposlanstva na novoj adresi.

Tijekom boravka u Istanbulu hrvatsko se izaslanstvo srelo i s članovima uprava velikih turskih kompanija koje su do sada najviše investirale u Hrvatskoj. Predstavnici Doğus Grupe, Süzer Grupe te Rixosa potvrdili su svoja nastojanja da u Hrvatskoj još više ulože i prošire svoje poslovne poduhvate, osobito u turizmu.