Održana redovna godišnja skupština Hrvatsko-turske udruge prijateljstva:

SKUPŠTINA U ZNAKU JUBILEJA 

Jučer, u ponedjeljak, 20. svibnja, u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, održana je redovna godišnja izvještajna Skupština Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Prvi, radni dio Skupštine započet je minutom šutnje za sve preminule članice i članove Udruge, od njenoga osnutka 1994. godine do danas, kao i za poginule u aktualnim poplavama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji te za više od 300 poginulih rudara u prošlotjednoj nesreći u rudniku Soma u Turskoj.

Sudionike skupštine pozdravio je veleposlanik Republike Turske u Zagrebu, Nj. E. Burak Özügergin, čestitavši Udruzi 20 godina rada, naglasivši da je Udruga u proteklih nekoliko godina ostvarila impresivan program i iskazavši zadovoljstvo što je veliki broj aktivnosti realiziran u odličnoj suradnji Udruge i Veleposlanstva. Istaknuvši da je ova Skupština vjerojatno posljednja u njegovom mandatu (mandat veleposlanika ističe u kolovozu ove godine), zahvalio je svim članicama i članovima Udruge na uspostavljenim prijateljskim odnosima i na svemu što su, s vodstvom Udruge činili i čine na stalnom unapređenju odnosa između dviju zemalja.

Pročitano je i pozdravno pismo prof.dr.sc. Vesne Pusić, prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, povodom jubileja Udruge. „U ime Vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova pozdravljam rezultate Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, podupirem vaš budući rad i napore te čestitam 20. godišnjicu rada. Pozivam također vaše članice i članove da nastave svoju važnu misiju čuvanja i razvijanja prijateljskih i partnerskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske.“ – naglasila je potpredsjednica Pusić u svome pismu.

 

Sudionicima Skupštine preneseni su pozdravi i hrvatskoga veleposlanika u Ankari Nj.E. Dražena Hrastića, prof. dr. Vehbija Tosuna, predsjednika Tursko-hrvatskog društva iz Istanbula te Oğuza Aydemira, predsjednika Turske zaklade za podvodnu arheologiju.

 

U nastavku Skupštine podnijeta su izvješća o radu Udruge za razdoblje od svibnja 2013. do svibnja 2014. godine, koje je podnio predsjednik Udruge Goran Beus Richembergh, Financijsko izvješće za 2013. godinu, koje je podnijela knjigovotkinja Udruge Marija Sopić, kao i Izvješće Nadzornog odbora, koje je podnio njegov predsjednik Boško Matković. Izvješća su prihvaćena, kao i programske smjernice za rad Udruge do svibnja 2015. godine.

Na njihov zahtjev, dužnosti potpredsjednika razrješen je Šenol Selimović (koji se preselio u Zadar), a dužnosti tajnika Hrvoje Dusper.

 

Na dužnost potpredsjednice Udruge do isteka tekućega mandata izabrana je Jana Bušić, na dužnost tajnika izabran je Ivica Horvat, a na upražnjeno mjesto člana Izvršnog odbora izabran je Deniz Kaya Gunes.

 

NA SVEČANOM DIJELU SKUPŠTINE URUČENA PRIZNANJA

 

Nakon radnoga dijela skupštine uslijedio je njen svečani dio. Na početku svečanoga dijela održana je prezentacija o prvih 20 godina rada HTUP_a kao i o razvoju hrvatsko-turskih međudržavnih odnosa.

Potom su uručena i priznanja Hrvatsko-turske udruge, ustanovljena nedavnom odlukom Izvršnoga odbora HTUP-a povodom obilježavanja jubileja Udruge.

Dobitnici Zahvalnice Hrvatsko-turske udruge prijateljstva su: Generalni konzulat RH u Istanbulu, Muzej Grada Šibenika, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ – Šibenik, Hena.com, Hrvatsko-tursko društvo – Rijeka, Saša Perić, Renata Ivančić, Andrea Berković, HKD „Napredak“ – Zagreb, Özgür Öner i Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva.

 

Dobitnici Diploma Hrvatsko-turske udruge prijateljstva su: Nedžat Husein, Andrija Karafilipović, Hidajet Biščević, Ekrem Čaušević, Doğus Grupa, Rixos Libertas Hotel Dubrovnik, Süzer Grupa, Turkish Airlines, Oğuz Aydemir, Atlantic Grupa, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, Turska zaklada za podvodnu arheologiju, Veleposlanstvo RH u Ankari i Veleposlanstvo RT u Zagrebu.

 

U ime nagrađenih zahvalila se Danijela Petričević Golojuh, glavna tajnica Ministarstva kulture koja je skupu prenijela pozdrave prof.dr.sc. Anree Zlatar Violić, ministrice kulture, s čestitkama povodom jubileja te s najboljim željama za nastavak vrlo uspješne suradnje.

 

Najviša priznanja Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (Velika povelja hrvatsko-turskoga prijateljstva i Povelja hrvatsko-turskog prijateljstva) bit će uručena laureatima na posebnoj svečanoj akademiji HTUP-a 2. lipnja u Zagrebu.

Druženje članova i prijatelja HTUP-a nastavljeno je prigodnim domjenkom koji je poslužio turski restoran Lokma iz Zagreba.

 

(objavljeno 21. svibnja 2014.)