Predstavnici Hrvatsko-turskog poslovnog kluba posjetili Istanbul:

USPOSTAVLJENI VAŽNI KONTAKTI S TURSKIM PODUZETNICIMA

istesob  Izvršni predsjednik i glavni tajnik Hrvatsko-turskog poslovnog kluba Arsen Kantarci i Ivica Horvat boravili su od 2. do 4. srpnja u Istanbulu gdje su se susreli s predstavnicima više poslovnih udruženja u cilju upostavljanja kontakata i suradnje hrvatskih i turskih poduzetnika.  „U Istanbulu smo vrlo toplo i s velikim optimizmom  dočekani tijekom svih susreta. Čak i s običnim ljudima, koji su nam posvuda čestitali na ulasku Hrvatske u EU“, kaže g Horvat.

 

Prvi sastanak je održan s predstavnicima ISTESOB-a,  Istanbulske obrtničke komore koja ima 252.000 članova, okupljenih u 152 potkomore.  Članstvo im je izuzetno raznoliko, od malih obrtnika pa sve do kategorija srednjih i velikih subjekata prema hrvatskoj klasifikaciji.  Susreli su se s vodstvom ISTESOB-a, na čelu s direktorom Faikom Yilmazom.  Na sastanku  je zražen velik optimizam u smislu novih mogućnosti suradnje između Hrvatske i Turske, imajući u vidu novu poziciju Hrvatske kao članice EU, ali i kao zemlje čiji potencijali u gospodarskom smislu nisu dovoljno prepoznati u Republici Turskoj.

Drugi sastanak predstavnici HTPK-a održali su u ITO-u, Istanbulskoj gospodarskoj komori  gdje ih je primila voditeljica Odjela za suradnju s EU Tuba Kobas. ITO ima 350.000 gospodarskih subjekata u svojem članstvu  i u tom smislu jedna je od najvećih na svijetu.   Iskazana je dobra volja ITO-a da izađe u suret članovima HTPK pri traženju adekvatnih partnera u Republici Turskoj.

Treći sastanak je održan u DEIK-u (Turski odbor za vanjsku trgovinu), regionalnom koordinatoricom Asli Akdeniz Ozelli. DEIK ima potpisane ugovore o suradnji sa RH još od 1995. godine.  DEIK je trenutno u postupku reklasifikacije Hrvatske u svojem unutarnjem ustroju (iz sektora Jugoistočne Europe u sektor EU), no razvoj događaja i hrvatskoga gospodarstva prate s velikom pozornošću.  Stav DEIK-a je da je dobro iskoristiti sve prilike za razvoj gospodarskih odnosa Hrvatske i Turske bez obzira na to dolaze li inicijative s državne ili neke druge razine. Također je dobro naznačiti da unutar sustava DEIK-a postoji  i Savjet za visoko obrazovanje u kojemu sudjeluje i velik broj sveučilišta,  što bi moglo biti od interesa nedavno utemeljenom Akademskom krugu HTUP-a.

Predstavnici HTUP-a su se susreli i sa g. Amirom Muharemijem, generalnim konzulom RH u Istanbulu kojega su obavijestili o osnivanju i dosadašnjim aktivnostima HTPK-a, što je g. Muharemi pozdravio jer je i sam mišljenja da su hrvatsko-turski gospodarski odnosi daleko ispod svojih pravih potencijala.

Ocjena da su hrvatsko –turski gospodarski odnosi nedovoljno razvijeni potvrdila se i na sastanku i sa dr. Vehbijem  Tosunom, predsjednikom nedavno osnovane Tursko-hrvatske udruge prijateljstva sa sjedištem u Istanbulu, koji vodi i inicijativu osnivanja tamošnjega Tursko-hrvatskog poslovnog kluba, kao pandana i suradnika našemu.  Prostor za djelovanje i suradnju na povezivanju hrvatskih i turskih poduzetnika doista je velik.

Općenito govoreći, turska poslovna udruženja doista su iskreno zaiteresirana da se hrvatsko-turski gospodarski odnosi dignu na višu razinu pa su se najviši predstavnici HTPK-a u Zagreb vratili s vrlo pozitivnim utiscima i planovima za daljnji razvoj suradnje i razmjene informacija.

Odlazak predstavnika HTPK-a u Istanbul omogućen je uz nesebičnu pomoć veleposlanika Republike Turske u Zagrebu, Nj.E. Buraka Ozugergina kao i Turkish Airlinesa.