HRVATSKA OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA IZLOŽBOM „IZNIK – OSMANSKO BLAGO IZ DUBINA JADRANA“ U MUZEJU MIMARA

Vrijedni tovar mletačkoga broda, koji je oko 1480. godine potonuo na pličini Sv. Pavla kod otoka Mljeta, u ponedjeljak, 18. svibnja predstavljen je javnosti sjajnom izložbom „Iznik – osmanska keramika iz dubina Jadrana“. Više od pola stoljeća na dnu mora skrivena iznička keramika vrhunske vrijednosti (izloženo je 50-ak tanjura i zdjela), zajedno s još mnogobrojnim drugim nalazima brodske opreme, izložena je u zagrebačkom Muzeju Mimara zahvaljujući naporima Hrvatskog restauratorskog zavora te autorima izložbe Igoru Miholjeku i Vesni Zmaić Kralj.

Svečano otvaranje izložbe upriličeno je 18. lipnja, kao središnja hrvatska muzejska manifestacija u čast Međunarodnoga dana muzeja.

Uz Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja i Muzej Mimara, suorganizator ove izložbe, koja će se moći pogledati uz brojna popratna događanja sve do 13. rujna, jest i turski kulturni Yunus Emre Institut, a partneri – promotori izložbe su i Hrvatsko-turska udruga prijateljstva te Turska zaklada za podvodnu arheologiju.

Izložbu je svečano otvorio hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš, u pratnji gotovo čitavoga svoga tima (pratili su ga Alen Kajmović, zamjenik ministra te pomoćnice ministra Vesna Jurić Bulatović, Tamara Perišić i Sanja Šaban) i u nazočnosti velikoga broja uzvanika, među kojima su bili i brojni strani veleposlanici, na čelu s Nj.E. Ahmetom Tutom, veleposlanikom Republike Turske. Za ovu prigodu u Zagreb je pristiglo i najviše izaslanstvo Yunus Emre Instituta iz Ankare, predvođeno predsjednikom dr. Hayatijem Develijem. Pored ministra Šipuša i predsjednika Develija, uzvanicima su se obratili i Tugomir Lukšić, ravnatelj Muzeja Mimara, Mario Braun, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda te Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

 

Izložba će naredne zime, sukladno međudržavnome Sporazumu o kulturnoj suradnji, biti prikazana i turskoj javnosti u Istanbulu.