Predstavljena knjiga u izdanju HAZU: VELIKI OSJEČKI MOST SULEJMANA VELIČANSTVENOG

U srijedu, 15. travnja u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na zagrebačkom Gornjem gradu svečano je predstavljena knjiga “Veliki osječki most”, kojom su obuhvaćeni tekstovi o čuvenome drvenom mostu iz vremena sultana Sulejmana Veličanstvenog koji je povezivao Osijek i Dardu u duljini od gotovo 8 kilometara.

Knjiga je izašla u izdanju Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku. Autori tekstova su Ivana Haničar Buljan, Nenad Moačanin, Milan Pelc, Mladen Pešić i Ratko Vučetić, a urednik knjige je akademik Andrija Mutnjaković.

Svečanom predstavljanju knjige nazočili su brojni uzvanici, među kojima i diplomati Turske, Azerbejdžana, Australije, Grčke i Maroka. Skup je moderirao akademik Vladimir Neidhardt, a nazočne su pozdravili akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, Nj.E. Ahmet Tuta, veleposlanik Republike Turske u Zagrebu, g. Oguz Aydemir, predsjednik Turske zaklade za podvodnu arheologiju (TINA), akademkinja Vlasta Piližota, voditeljica Zavoda HAZU u Osijeku, g. Milan Pelc, ravnatelj Zavoda za povijest umjetnosti HAZU te akademik Andrija Mutnjakovič, urednik knjige i voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture.

Uz ostale uzvanike skupu su nazočili i brojni članovi Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, na čelu s predsjednikom i potpredsjednicama.

Knjiga je objavljena uz potporu Veleposlanstva Republike Turske u Republici Hrvatskoj i Turskog instituta za podvodnu arheologiju iz Istanbula.

Koincidentno, predstavljanje knjige održano je na dan rođenja čuvenoga osmanskoga graditelja Sinana, za kojega se smatra da je projektirao veliki osječki most po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenoga. Most je služio Sulejmanovoj vosci za svih njegovih vojnih pohoda u Ugarskoj i prema Beču, a spaljen je u vrijeme Velikoga protuturskog rata koncem 17. stoljeća.