Uspješno održani III. Dani turske kulture: U ŠIBENIK STIGAO I BIVŠI VELEPOSLANIK ÖZÜGERGIN

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva po treći je put Šibenčanima predstavila niz događanja u sklopu manifestacije Dana turske kulture u Šibeniku koja je održana od 10. do 28. veljače. Manifestacija je započeta otvaranjem izložbe istanbulskog fotografa Sultana Selima Kira pod nazivom „Odrazi/Yansımalar/Reflections“ u Muzeju Grada 10. veljače. Na otvaranju su, među ostalima, bili i autor izloženih fotografija Sultan Selim Kir, zamjenik šibensko-kninskog župana Zoran Smolić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, ravnatelj Muzeja Grada Gojko Lambaša i direktor D-Marin Razvitka Burak Baykan, a u ime HTUP-a Goran Beus Richembergh, predsjednik i Jana Bušić, potpredsjednica Udruge.

Manifestaciju i izložbu službeno je otvorila zamjenica turskoga veleposlanika Ahmeta Tute (koji je svoj nedolazak ispričao hitnim putom u Ankaru) gospođa Selcan Sanlı.

 

Već dan kasnije, u srijedu 11. veljače u Gradskoj knjižnici „Jurja Šižgorića“ započela je revija turskih igranih filmova. Tri srijede za redom vrlo respektabilnom broju gledatelja prikazani su filmovi ‘Leptirov san’ (red: Yilmaz Erdogan), ‘Tri prijatelja’ (red: Memduh Un) i ‘Istanbulske priče’ (više redatelja).

 

U Muzeju Grada 19. veljače prezentaciju i predavanje održao je arheolog i ravnatelj Agencije Han u Vrani Marko Meštrov. Prezentirao je projekt obnove Maškovića hana u Vrani, kojega se smatra najzapadnijim spomenikom osmanske arhitekture u Europi.

Završni program manifestacije održan je u subotu, 28. veljače u Makari klubu na plaži Banj.

Bila je to večer turske glazbe, plesa, kave i kuhinje pod nazivom ‘Turkish Delights Night’ na kojoj se okupilo mnoštvo uglednika šibenskog društvenog živote. Uz saborskog zastupnika Franka Vidovića, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, direktore Dogus Grupe Artuna Ertema i Zrinku Lambašu Šupe, događanju su se odazvali i članovi HTUP-a iz Šibenika, polaznici tečaja turskoga jezika kao i mladi zaposlenici budućega hotela na Mandalini koji su nedavno u organizaciji Doğus Grupe boravili na praksi u Turskoj.

Artun Ertem, direkror D-Marina, u ime glavnog sponzora Doğus grupe, pozdravio je sve goste i preporučio degustaciju, a vlasnik Makari kluba, gosp Anton Dobra poželio je svima ugodnu zabavu.

Posebno iznenađenje večeri bio je nenajavljeni dolazak bivšeg veleposlanika Republike Turske u Zagrebu, Buraka Özügergina, koji je i sam član HTUP-a, koji se ovih dana zatekao u Hrvatskoj i u Šibenik stigao sa suprugom Jasminom Jašaragić, potpredsjednicom HTUP-a, gdje je dočekan kao dobri prijatelj.

Za organizaciju završnog programa u pobrinule su se potpredsjednica HTUP-a Jana Busic i Darija Šare, PR i Event manager Makari cluba.

Ovom prilikom gosti su uživali u turskim delicijama Kebap i meze bara Istah iz Splita i kavi Kukukahveci Mehmet Efendi restorana Lokma iz Zagreba te turskim baklavama tvrtke ‘Alla Turka’ iz Zagreba. Za koktele od yeni rakije pobrinuo se barmen Tomislav Stančić, a glazbeni program pripremio je DJ Deniz K Gunes, dok je plesnim performansom prisutne oduševila orijentalna plesačiva Ivana Turčin iz Zagreba.

Za katalog izložbe fotografija zahvalni smo Studiju Redizajn iz Zagreba te našem poznatom fotografu Damiru Fabijaniću koji je izložbu popratio programskim tekstom.

Za ovogodišnje Dane turske kulture u Šibeniku zahvalni smo Veleposlanstvu Republike Turske, Županiji šibensko-kninskoj i Gradu Šibeniku kao pokroviteljima, Muzeju Grada, Gradskoj knjižnici i Makari klubu kao partnerima, Kebap i Meze Baru Istah iz Splita, restoranu Lokma iz Zagreba, a ponajviše Doğus Grupi, kao glavnom sponzoru.