SVEČANOM AKADEMIJOM U MUZEJU MIMARA OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA HRVATSKO-TURSKE UDRUGE PRIJATELJSTVA

U četvrtak, 24. listopada u velikoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu održana je Svečana akademija u čast 25. obljetnice osnutka Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. Na svečanosti se okupilo preko 140 članova Udruge i uzvanika iz Turske i Hrvatske.

U ime Vlade Republike Turske svečanosti su nazočili Nj. E. ambasador Faruk Kaymakcı, zamjenik ministra vanjskih poslova i ravnatelj europskih poslova Republike Turske, u pratnji g. Sezai Tolga Şimşira, načelnika Odjela u Ministarstvu vanjskih poslova te Nj.E. Babür Hızlan, turski veleposlanik u Hrvatskoj, u pratnji turskih diplomata iz Veleposlanstva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao pokrovitelja jubileja HTUP-a, predstavljali su g. Vice Skračić, pomoćnik ministra i njegov izaslanik te g. Matija Očuršćak, načelnik Sektora za Jugoistočnu Europu i proces proširenja EU.

Svečanosti su također nazočili i g. Stipe Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru i bivši ministar vanjskih poslova RH, g. Veljko Kajtazi, zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru (među kojima i turske), prof. dr. Ante Simonić, bivši potpredsjednik Vlade RH (i izaslanik Hrvatsko-turskog društva u Rijeci), g. Jozo Radoš, bivši ministar obrane i zastupnik u Europskom parlamentu te g. Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.

Među visokim uzvanicima bili su i g. Mustafa Süzer, počasni predsjednik,  g. Sami Cakir, predsjednik Uprave i g. Ali Baran Süzer, izvršni potpredsjednik Süzer Grupe iz Istanbula, g. Ferit Şahenk, predsjednik Uprave Doğus Grupe iz Istanbula, svi članovi Uprave Kentbanka iz Zagreba, na čelu s g. Muratom Betonerom, predsjednikom, g. Burak Baykan i g. Cem Ecevit, vodeći ljudi tvrtke D-Marin Hrvatska, g. Uğur Cantimur, direktor Turkish Airlinesa za Hrvatsku sa suradnicima, g. Kerim Aydemir, predsjednik Uprave tvrtke Döhler te čelnici Turske agencije TIKA g. Haşim Koç i Yunus Emre Instituta u Zagrebu g. Fatih Erkin, sa suradnicima. Uz njih su na svečanosti bili i predstavnici ostalih sponzora HTUP-a poput tvrtki BTA Hrvatska, Kubak stil, Mesne industrije Braća Pivac, Grundiga, UDEM-a i drugih.

 

U uvodnom dijelu svečanosti voditelji programa gđa. Ana Katulić i g. Marko Šapina podsjetili su da je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva osnovana u ožujku, a registrirana u srpnju 1994. godine. Osnovala je skupina entuzijasta na čelu sa zagrebačkim odvjetnikom g. Nedžatom Huseinom i u kratko vrijeme je okupila stotinjak članova, uglednih građana. U toj prvoj fazi Udruga je imala snažnu potporu prvog turskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Yüksela Söylemeza kao i tadašnjeg predsjednika Republike Turske, poštovanog gospodina Süleymana Demirela, koji je često dolazio u Hrvatsku. Voditelji su podsjetili i na brojne i zapažene aktivnosti i rezultate rada HTUP-a tijekom 25 godina rada Udruge, što je na ekranu bilo praćeno stotinama fotografija s brojnih izložbi, koncerata, umjetničkih večeri, predstavljanja knjiga, predavanja, projekcija i revija filmova, majstorskih glazbenih radionica za učenike i studente, govornih radionica za studente turkologije, orijentacijskih radionica za turske studente koji u Hrvatskoj borave na programu Erasmus Plus, piknika, druženja, partyja, dana turske glazbe i gastronomije te niza drugih manifestacija, ne samo u Zagrebu nego i u Šibeniku, Splitu, Rijeci, Puli, Rovinju, Motovunu, Grožnjanu, Velikoj Gorici, Varaždinu, Čazmi, Vrbovcu, Osijeku, Dubrovniku, Makarskoj, Opuzenu i drugim hrvatskim gradovima.

 

Sudionicima se potom obratio g. Goran Beus Richembergh, predsjednik HTUP-a. Prisjetio se sa zahvalnošću osnivača Udruge, posebno naglasivši da Udrugu vode vrijedni volonteri te zahvalivši svim suradnicima i sponzorima na potpori i praćenju rada Udruge. „Hrvatska i Turska dvije su prijateljske zemlje, saveznici i suradnici. To nam olakšava ispunjavanje naše misije ali nas obvezuje da da u tome poslu stalno budemo još bolji.  I Hrvatskoj i Turskoj želimo nove i vedre perspektive, stalni napredak, sigurnost i boljitak za njihove građane. Želimo im da žive u slobodi i miru i da se još bolje međusobno upoznaju i više surađuju, osobito na planu gospodarskih odnosa. U tom poslu uvijek ima još više mogućnosti za napredak. Iskoristimo ih. Obećavam vam u ime Hrvatsko-turske udruge prijateljstva da ćemo mi na tom putu biti stalno korak ispred i da ćemo nastaviti naš predan rad na korist oba naroda i obje zemlje.“ Posebno se zahvalio sponzorima koji svojim donacijama omogućavaju realizaciju programa i ispunjenje misije HTUP-a, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH na stalnoj potpori i pokroviteljstvu jubileja kao i Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu, na čelu s veleposlanikom Nj. E. g. Babürom Hızlanom, na prijateljskom razumijevanju i stalnoj potpori aktivnostima i članovima Udruge.

 

U ime svih sponzora Udruge obratio se g. Mustafa Süzer, počasni predsjednik Süzer Grupe, istaknuvši važnost i vrijednost povezivanja dvaju društava. Prema njegovim riječima aktivnosti koje Udruga potiče u svrhu održavanja odnosa i širenja kulture vrlo su značajne a posebno zbog kolega iz Turske koji u Hrvatskoj i žive.  „Vi za nas ovdje, daleko od kuće, stvarate dom. Zahvaljujemo vam na velikodušnom trudu, predanom radu i svim vašim naporima koje ste iskazali u razvoju hrvatsko-turskog prijateljstva te nestprljivo iščekujemo nastavak naše suradnje, za koju vjerujem da će se nastaviti još mnogo godina. Kao što naslov Udruge sugerira, ovdje smo svi prijatelji!“ – istaknuo je g. Süzer.

 

Skupu se potom obratio izaslanik Vlade Republike Turske g. Faruk Kaymakcı koji je istaknuo da su politički odnosi između dviju zemalja izvrsni te da se kontakti dvaju prijateljskih naroda razvijaju iz dana u dan. Bilateralni ekonomski i trgovinski odnosi slijede pozitivan trend i obećavaju svijetlu budućnost s ogromnim potencijalom. „Voljni smo i odlučni I dalje jačati suradnju s Hrvatskom u svakom mogućem području“ – naglasio je g. Kaymakcı.

„Posebno su me oduševila dva aspekta Udruge. Kao prvo, ovo nije turska organizacija. Ovo nije udruga u kojoj se Turci iz dijaspore okupljaju zbog nostalgije za svojom domovinom. Ovdje se radi o skupini Hrvata koji su se okupili prije 25 godina, kako bi uspostavili još bolje odnose s mojom državom. Koristim prigodu da se zahvalim svim članovima, kako na osobnoj razini, tako i u ime svog Ministarstva. Zatim dolazimo do drugog aspekta kojem se izuzetno divim. Vi obavljate posao na dobrovoljnoj osnovi. Jedno veliko vam hvala iz dubine duše.Koristeći ovu prigodu, želio bih naglasiti našu stalnu podršku budućim aktivnostima Udruge“ – rekao je zamjenik turskog ministra vanjskih poslova.

U ime turskog Ministarstva vanjskih poslova predsjedniku Udruge Goranu Beusu Richemberghu potom je uručio posebnu Plaketu Ministarstva kojom se HTUP-u iskazuje priznanje i zahvalnost „na vrijednom doprinosu zbližavanju dviju zemalja i dvaju naroda“. Predsjednik Beus Richembergh uzvratio je g. Kaymakcıju uručivanjem posebne Diplome zahvalnosti i jubilarne staklene plakete Udruge.

 

U ime pokrovitelja jubilarne godine HTUP-a potom se okupljenima obratio pomoćnik hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova g. Vice Skračić, odmah na početku čestitavši HTUP-u veliki jubilej. „Svojim neumornim radom i zalaganjem Hrvatsko-turska udruga prijateljstva svojim dva i pol desetljeća dugim djelovanjem dokazala kao jedno od najsveobuhvatnijih i najaktivnijih takvih društava prijateljstva u Republici Hrvatskoj“ – rekao je Skračić. „Uvjeren sam kako će se obilježavanjem ovog jubileja nastaviti dobra tradicija promicanja suradnje naših prijateljskih zemalja na kulturnom, umjetničkom, gospodarskom te svim ostalim poljima društvenoga djelovanja od obostranog interesa.“

 

U drugom dijelu svečanosti proglašeni su dobitnici najviših priznanja Hrvatsko-turske udruge prijateljstva koja se dodjeljuju svakih 5 godina. Dobitnicima Povelje hrvatsko-turskog prijateljstva (koja se dodjeljuje pravnim osobama) proglašeni su Turkish Airlines (preuzeo direktor g. Uğur Cantimur) , Muzej grada Šibenika (preuzeo ravnatelj g. Željko Krnčević), Izdavačka kuća Hena.com iz Zagreba (preuzela glavna urednica Nermina Husković), Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva (preuzeo glavni tajnik Andrija Karafilipović), Doğus Grupa (preuzeo vlasnik g. Ferit Şahenk) i Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TİKA (preuzeo direktor g. Haşim Koç).

Dobitnicima Velike povelje hrvatsko-turskog prijateljstva (koja se dodjeljuje pojedincima) proglašeni su g. Hakan Ali Toker, turski pijanist i skladatelj, gđa. Andrea Berković, direktorica Tjedna turskog filma u Zagrebu, g. Mustafa Süzer, turski biznismen i filantrop te g. Oğuz Aydemir, tursko-hrvatski kulturni organizator i mecena.

U ime svih nagrađenih, kojima su uručene ukoričene povelje i jubilarne staklene plakete Udruge, skupu se obratio g. Oğuz Aydemir. Istaknuvši da Udruga ima iznimno važnu ulogu u razvijanju kulturnih veza i suradnje, g. Aydemir je poželio Udruzi još mnogo godina uspješnoga rada te se zahvalio što je Udruga prepoznala njihov rad i nagradila ga visokim priznanjima.

 

U glazbenom dijelu programa svečane akademije nastupili su turski umjetnici maestro Hakan Ali Toker (klavir i harmonika) te maestra Naz Evren (violončelo) iz Istanbula, izvevši četiri skladbe. Dvije iz turske glazbene baštine te dvije hrvatske kompozicije („Daleko mi je biser Jadrana“ Ljubomira Stipišića i „Dobro mi došel prijatel“ Vilibalda Čakleca), obrađene i aranžirane posebno za ovu priliku.