TRADICIONALNI HRVATSKO-TURSKI PIKNIK PRIJATELJSTVA ODRŽAN U KOSTANJU KOD DUBRAVE

U „Štaglju“  u Kostanju kod Dubrave održan je 15. rujna tradicionalni, sedmi po redu, Hrvatsko-turski piknik prijateljstva kojim je obilježena 25. obljetnica Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Piknik je nazvan „Ljubav je šalica pileće juhe“ u sjećanje na Nj. E. Yüksela Söylemeza, turskog diplomata, pjesnika i slikara te prvog veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj ( 1993.-1995.). Na dva jezika izvedena je njegova poema “Ljubav je šalica pileće juhe“ koju su interpretirali student turkologije Marko Šapina na turskom i naš poznati glumac Marko Torjanac na hrvatskom jeziku. Prijevod te poeme još 1993. godine je učinio akademik Luko Paljetak. Poema je na oba jezika objavljena i u prigodnoj brošuri Piknika koju su dobili svi njegovi sudionici.

Organizatori Piknika bili su Hrvatsko- turska udruga prijateljstva, čiji je  predsjednik saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, i Veleposlanstvo Republike Turske u Zagrebu, a  domaćin je bila agilna Mirjana Sačer Bobanac,  predsjednica Udruge „Štagalj“. Ona je svim sudionicima Piknika iskazala toplu i prijateljsku dobrodošlicu u Kostanj i izrazila svoje zadovoljstvo što će druženje prijatelja biti protkano kulturnim programom i pjesničkim kazivanjem.

Predsjednik HTUP-a pozdravio je sve sudionike i predstavio program druženja koji je posvećen uspomeni na osnivače Hrvatsko-turske udruge prijateljstva te Yükselu Söylemezu koji je za vrijeme svoje veleposlaničke misije u Hrvatskoj dao značajnu potporu osnivanju i radu HTUP-a.

Pikniku u također nazočili Babur Hızlan, veleposlanik Turske u Hrvatskoj, Fakkhroudin Gurbanov, veleposlanik Azerbejdžana u Hrvatskoj, Burak Özügergin, bivši turski veleposlanik Hrvatskoj a danas veleposlanik Turske u Grčkoj, Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru, pukovnik Željko Heimer, predsjednik Međunarodnog udruženja veksikologa te Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.

Pozdravljajući nazočne Nj. E. Babur Hızlan istaknuo je da ovim Piknikom ne samo da slavimo 25. godišnjicu osnutka Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, već se  prisjećamo i prvoga turskoga veleposlanika u današnjoj Hrvatskoj, izrazito cijenjenoga, sada pokojnoga, gospodina Yüksela Söylemeza. Sudionicima je prenio pozdrave i zahvalu njegova sina Timura Söylemeza koji je također diplomat i trenutno je na dužnosti turskog veleposlanika u Meksiku. Osnutkom Republike Hrvatske započelo je novo razdoblje tursko-hrvatskih odnosa koji sežu još u davna stoljeća, rekao je veleposlanik Hızlan. Prema njegovim riječima Udruga je učinila mnogo na još snažnijemu jačanju tursko-hrvatskoga prijateljstva i broji stotine članova, te se zahvalio svim članovima Udruge ističući svoje uvjerenje da će uspješne aktivnosti Udruge samo rasti u razdoblju koje nam prethodi.

U znak sjećanja na ovaj događaj, koji je okupio oko 130 sudionika, među kojima i 40-ak Turaka koji žive i rade u Hrvatskoj, Babur Hızlan, Goran Beus Richembergh i Mirjana Sačer Bobanac zasadili su drvo prijateljstva ispred „Štaglja“.

Za desetak djece organizirana je i likovna radionica.

U velikom kotlu skuhana je pileća juha, a sudionici su uživali i u ostalim delicijama domaće hrane, pilavu koji je kuhan na licu mjesta kao i u hrvatskim i turskim slasticama.

U prigodnom glazbenom i folklornom programu sudjelovali su klarinetist Bruno Philipp, pijanist Krešimir Starčević i članovi KUD-a „Tomislav“ iz Svetog Ivana Žabna, a staru tursku pjesmu „Zenube“ otpjevao je Sead Muhamedagić.

Sponzori ovogodišnjeg Piknika i nagradne tombole bili su Turkish Airlines, izdavačka kuća Hena.com, Mesna industrija Braća Pivac, Atlantic Grupa, Kraš, Klub članova Selo, Jeordie’s, tvornica baklave New Bakery, Mondelez, Yunus Emre Institut. Glavnu nagradu – tradicionalno je dodjeljuje Turkish Airlines – dvije avio karte za Istanbul, osvojila je ove godine Mia Kajtazi koja će je iskoristiti s roditeljima. Nikad do sada nisu bili u Istanbulu pa se ovoj nagradi jako raduju.

 

(Dragan Vicković, prigorje.info i info@htup)